Reorganizarea teritorială la zi: au fost stabilite capitalele celor opt judeţe, opoziţia protestează, în timp ce PD-L şi Băsescu merg înainte

Autor: Adelina Mihai 12.06.2011

Reorganizarea administrativ-teritorială propusă peste noapte de preşedintele Traian Băsescu este puternic criticată de opoziţie, care cere referendum naţional pe această temă, în timp ce PD-L, principalul partid de guvernământ, face toate eforturile să găsească motive pentru susţinerea acestei propuneri.

Noua organizare, propusă de Băsescu şi asumată din mers de PD-L, înseamnă împărţirea ţării în opt regiuni, la fel cum a fost împărţită pe fonduri europene.

Capitalele noilor regiuni vor fi Cluj-Napoca (pentru Crişana, Regiunea de Nord Vest), Braşov (pentru regiunea Centru), Timişoara (pentru Banat), Craiova (pentru Oltenia), Constanţa (pentru Moldova de Sud), Iaşi (pentru Moldova de Nord), Ploieşti (pentru Muntenia) şi Bucureşti (Ilfov).

Guvernul Boc vrea să-şi asume răspunderea pe legea reorganizării administrative pentru a putea trece mai repede la aplicare şi pentru a nu mai trece prin Parlament, în forma obişnuită. Dar principala problemă a venit de la UDMR, aliatul de la guvernare, care a menţionat că problema reîm­părţirii nu s-a discutat în coaliţie.

Unii liderii terioriali ai UDMR afirmă chiar că refuză împărţirea teritorială în opt judeţe, iar liderul UDMR Bihor a afirmat că va vota pentru căderea Guvernului.

De partea cealaltă, premierul Emil Boc şi lideri ai PD-L prezintă toate motivele pentru care ar trebui realizată această reîmpărţire teritorială, începând de la o mai bună gestionare a zonelor până la atragerea mai rapidă a fondurilor europene. Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţeanu, care vine din Braşov, a spus pentru Mediafax că reorganizarea administrativă în judeţe mai mari este necesară pentru că "investiţiile se fac pe suprafeţe mari", iar acum există un blocaj privind dezvoltarea economică la nivelul judeţelor.

PD-L vrea ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi. Conform datelor statistice prezentate de diverse instituţii, Moldova de Nord, cu capitala la Iaşi, are în acest moment 10,1% din PIB şi o populaţie de 3,8 milioane locuitori. Moldova de Sud, cu capitala la Constanţa, are 0,5% din PIB şi 2,9 milioane locuitori. Oltenia, zona cea mai săracă, cu capitala la Craiova, are 7,6% din PIB, cu 2,3 milioane locuitori. Crişana are 11,5% din PIB, cu 2,7 milioane locuitori şi cu Cluj-Napoca capitală. Zona Banatului are capitala la Timişoara şi face 9,95% din PIB cu numai 1,9 milioane locuitori. Noul judeţ "Centru" are capitala la Braşov şi realizează un PIB de 11,1%, cu 2,6 milioane locuitori. Muntenia, cu capitala la Ploieşti, are un PIB de 13,2%. Bucureşti-Ilfov are cea mai mare pondere în PIB, de 25,9%, cu 2,2 milioane locuitori.

Liderii opoziţiei -Victor Ponta (PSD) şi Crin Antonescu (PNL) - reuniţi în Uniunea Social Democrată (USL), şi-au chemat sâmbătă la Bucureşti cei 5.000 de aleşi locali pe care îi au să protesteze împotriva proiectului: "În 2012 se organizează trecerea de atribuţii şi de competenţe de la Guvern către regiuni. Se desfiinţează Ministerul Dezvoltării Regionale. Avem şi noi doamne frumoase în USL, dar nu vreau să faceţi în continuare cărare către Ministerul Dezvoltării cu genţi scumpe şi cu pantofi scumpi. Trebuie să vă găsiţi repartizarea fondurilor de la cei pe care dumneavoastră îi alegeţi şi controlaţi direct, adică consilii judeţene, consilii regionale, şi nu Guvernul central", a spus Victor Ponta.

"Există lucruri pe care noi, când vom veni la putere, le vom repara. Va costa bani, timp, vom apela la răbdarea românilor. Dacă însă Traian Băsescu, fără niciun fel de studiu, de consultare, fără referendum, fără altă logică decât interesul electoral, îşi pune marionetele din Guvern şi majoritatea parlamentară şi angajează răspunderea şi dă peste cap ţara şi desfiinţează judeţele, imaginaţi-vă harababura pe care nu o vom putea repara. Dacă Traian Băsescu nu înţelege că avem o viziune asupra acestui subiect, că avem disponibilitate de dialog, că înţelegem ce transformări trebuie făcute, dacă o face mâine, nu există decât o reacţie: un masiv protest civil", a spus Crin Antonescu.

În replică, premierul Emil Boc a declarat, citat de Mediafax, că în timpul guvernării PNL susţi­nută de PSD alocările din Fondul de rezervă al Guvernului către judeţe au fost făcute pe criterii politice, respingând, astfel, acuzaţiile liderilor USL potrivit cărora banii din acest fond sunt daţi în prezent în favoarea PDL.