Acţiunile de pe bursele din întreaga lume au atins luni minimul ultimelor 12 săptămâni

Autor: Bogdan Cojocaru 13.06.2011

Acţiunile de pe bursele din întreaga lume au atins luni minimul ultimelor 12 săptămâni, investitorii fiind descurajaţi de date privind economia chineză care alimentează îngrijorările legate de creşterea economică slabă la nivel global, scrie Reuters.

Euro s-a devalorizat la un nivel record în raport cu francul elveţian, preferat de investitorii care vor să se protejeze în faţa riscurilor, iar costul asigurării obligaţiunilor suverane greceşti împotriva defaultului a urcat la cel mai ridicat nivel din istorie. Investitorii se tem că eforturile liderilor europeni de a ajunge la un acord privind un al doilea pachet de salvare pentru Grecia şi planurile de a implica sectorul privat vor sfârşi prin declanşarea unui default tehnic pentru statul elen.

"Criza datoriilor greceşti se va înrăutăţi, probabil", a afirmat David Coombs, analist la fondul de investiţii Rathbone Brothers.

Acţiunile din statele emergente au pierdut 0,3% din valoare, însă titlurile celor mai mari companii europene au urcat cu 0,3%.

Acţiunile de pe bursele din China au încheiat şedinţa la minimul ultimelor patru luni şi jumătate, afectate de îngrijorări legate de impactul înăspririi politicii monetare asupra economiei, unul dintre principalele motoare de creştere la nivel mondial. Creşterea volumului de bani din economia chineză a încetinit în mai la minimul ultimelor 30 de luni, iar băncile au acordat mai puţine împrumuturi decât s-a anticipat. Exporturile către SUA şi UE au atins cele mai scăzute niveluri de după 2009.

În aceste condiţii, indicele MSCI al acţiunilor companiilor din întreaga lume a atins cea mai slabă valoare de după mijlocul lunii martie. Indicele este pe punctul de a pierde tot ce a câştigat în 2011.