Proteste violente continuă să zguduie un oraş din China, unde muncitorii răspund brutalităţii poliţiei

Autor: Bogdan Cojocaru 13.06.2011




Poliţişti înarmaţi se chinuie încă să impună ordinea într-un oraş din sudul Chinei, la o zi după ce sute de muncitori migranţi au distrus maşini de poliţie şi au incendiat clădiri ale guvernului, acţiunile marcând cel mai recent val de proteste violente dintr-o serie care a început în urmă cu câteva săptămâni, scrie Wall Street Journal.

Şcolile şi clădirile guvernamentale din Zengcheng, oraş cu 800.000 de locuitori, erau închise luni, iar poliţişti înarmaţi patrulau pe străzi avertizând locuitorii să stea în casă după lăsarea întunericului, au afirmat, telefonic, pentru Wall Street Journal persoane aflate la faţa locului. Autorităţile locale au anunţat că nu s-au raportat decese, dar nu au dat mai multe informaţii.

Poliţia paramilitară a aruncat gaze lacrimogene şi a desfăşurat vehicule blindate pentru a împrăştia duminică seara protestatarii din Zengcheng, potrivit unui material video transmis de televiziunea din Hong Kong.

Tensiunile urmează unor atacuri cu bombe asupra clădirilor guvernamentale şi altor inciente violente care subliniază furia populaţiei în legătură cu probleme precum drepturi de proprietate şi de muncă, sănătate, corupţie şi brutalitatea poliţiei.

Deşi astfel de incidente nu sunt rare în China, de data acesta surprinde frecvenţa lor, în special în zonele urbane. Violenţele vin într-un moment sensibil pentru Partidul Comunist, care încearcă să asigure stabilitatea socială înainte de aniversarea a 90 de ani de la întemeierea lui.

Protestele din Zengcheng au început vineri noaptea când agenţi de pază au trântit-o la pământ pe Wang Lianmei, o vânzătoare stradală de 20 de ani, însărcinată, în timp ce încercau să-i multe chioşcul de pe drum. Mai mulţi muncitori, migranţi ca şi vânzătoarea, au atacat cu pietre şi cărămizi agenţii de pază şi poliţiştii, ca răspuns la zvonuri că Lianmei ar fi fost rănită, iar soţul ei, Tang Xuecai, ucis.

Autorităţile locale au încercat să calmeze protestatarii în timpul weekend-ului prin înfiinţarea unei echipe de lucru special pentru a ancheta cazul, arestarea a 25 de persoane şi prin organizarea unei conferinţe în care ambele presupuse victime au declarat că ele, cât şi copilul nenăscut, nu au suferit vătămări.

Violenţele au reizbucnit duminică noaptea. Filmări transmise de televiziunea din Hong Kong par să arate demonstranţi alergând pe străzi, spărgând geamuri, răsturnând maşini pe poliţie şi incendiind clădiri guvernamentale.