Bundesbank: Falimentul Greciei nu ameninţă existenţa euro

Autor: Bogdan Cojocaru 13.06.2011

Preşedintele băncii centrale germane (Bundesbank) a declarat că moneda unică europeană poate supravieţui unei eventuale intrări a Greciei în incapacitate de plată, punând astfel presiune pe guvernele zonei euro să creeze un nou program de salvare pentru statul elen care să nu includă contribuţia BCE la reducerea poverii datoriilor greceşti. Jens Weidmann, noul şeful al Bundesbank, a atenţionat că solvenţa Greciei depinde în mare parte de voinţa statului de a insista pe implementarea reformelor, scrie Bloomberg.

Oficialul a subliniat că BCE nu vrea să transforme programul anticriză prin care cumpără obligaţiuni "într-o instituţie de durată", iar implementarea măsurilor de austeritate de către Grecia şi vânzarea activelor de stat sunt elemente cruciale în prevenirea intrării în incapacitate de plată.

"Dacă angajamentele nu sunt respectate, nu vor fi alocate ajutoare suplimentare. Va fi decizia Greciei, iar statul va trebui să suporte consecinţele economice dramatice ale unui default. Astfel, ţările partenere vor fi puse într-o situaţie dificilă. Dar chiar şi în acest caz euro va rămâne stabil", a spus Weidmann.

Descrierea făcută de bancher efectelor pe care le-ar putea avea intrarea Greciei în incapacitate de plată contrastează cu scenariile apocaliptice descrise de oficiali ai BCE, printre care Lorenzo Bini Smaghi şi Christian Noyer. Ei susţin că un default al statului elen ar echivala cu o catastrofă de genul prăbuşirii băncii americane de investiţii Lehman Brothers.

Liderii europeni se grăbesc să găsească modalităţi de a atenua criza datoriilor greceşti până la finele acestei luni care să includă împărţirea costurilor salvării statului elen cu deţinătorii de obligaţiuni. Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a cerut prelungirea cu şapte ani a termenelor de scadenţă ale obligaţiunilor greceşti deţinute de investitorii privaţi pentru a da mai mult timp Greciei să-şi repună pe picioare finanţele. BCE consideră însă că această soluţie echivalează cu un default.

În încercarea de a împăca taberele, Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup - grup care reuneşte miniştrii de finanţe din zona euro -, a declarat că un nou pachet de măsuri de sprijin pentru Grecia ar trebui să includă participarea voluntară a investitorilor şi aprobare din partea guvernatorilor băncilor centrale.

Forţarea investitorilor să accepte pierderi ar putea afecta încrederea, a avertizat directorul general al Commerzbank Martin Blessing.