Confruntarea dintre BCE şi Germania privind Grecia, atât de riscantă încât va forţa un compromis

Ziarul Financiar 13.06.2011
Confruntarea dintre Banca Centrală Europeană (BCE) şi Germania, referitoare la susţinerea Greciei, riscă să provoace atât de multe daune încât cele două părţi ar putea fi nevoite să ajungă la un compromis, transmite Bloomberg.

Germania vrea ca investitorii privaţi să aibă o contribuţie importantă la al doilea pachet de sprijin financiar aflat în discuţie pentru Grecia, dar preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a cerut pe 9 iunie, liderilor Uniunii Europene, să respingă acească propunere.

"Echilibrul de forţe din zona euro seamănă puţin cu situaţia din perioada războiului rece. Ambele părţi dispun de mijloace de intimidare care ar fi prea înfiorătoare de folosit", a declarat Philip Whyte, analist la Centrul pentru Reforme Europene din Londra.

În opinia sa, totul se va rezuma "la jocul cu maturităţile datoriilor, fără ca acesta să fie declarat un eveniment de credit".

Dacă nu se va ajunge la un acord privind finanţarea Greciei în următoarele 12 luni, FMI a avertizat că nu va mai contribui la primul pachet de finanţare, de 110 miliarde de euro, aflat în derulare.

Miniştrii de Finanţe europeni vor participa marţi la o reuniune specială, pentru a evita ceea ce comisarul pentru Economie şi Afaceri Monetare, Olli Rehn, a numit "o catastrofă Lehman Brothers pe pământ european".

Costul asigurării datoriilor elene, deja cel mai ridicat din lume, a urcat luni la un maxim record, iar preţul obligaţiunilor Irlandei şi Portugaliei a scăzut.