La o discuţie cu Inaki Berroeta, şeful Vodafone România

Autor: Anca Barbulescu 13.06.2011

Inaki Berroeta a venit la conducerea Vodafone România în urmă cu doar jumătate de an, într-o perioadă tensionată pentru industria telecom. Invitat, pe 22 iunie, la cea de-a douăsprezecea ediţie a "Meet the CEO", formatul de întâlniri lansat de revista Business Magazin, executivul va discuta deschis despre evoluţia pieţei şi despre planurile sale pentru Vodafone.

"Cred că este foarte important să existe colaborare în cadrul companiei, să lucreze toţi umăr la umăr în aceeaşi di­rec­ţie", îşi descrie în câteva cuvinte Inaki Berroeta, prin­ci­piile după care îşi ghidează mana­gementul. "Pentru mine, leader­ship înseamnă în primul rând alegerea celei mai bune echipe, stabilirea obiectivelor şi încurajarea oamenilor de a lua propriile decizii. Sunt practic adeptul unui stil de mana­gement participativ şi colaborativ".

La cârma Vodafone a venit în decembrie, când Liliana Solomon, cea care a condus în ultimii cinci ani compania, a decis să-şi continue ca­riera la nivel interna­ţional, în cadrul grupului. Spaniolul Inaki Berroeta (43 de ani), care conduce afacerile de aproape un miliard de euro ale Vo­dafone, al doilea cel mai mare operator telecom din piaţa locală, are peste 15 ani de experienţă în sectorul telecom. Licen­ţiat în telecomunicaţii la Universitatea din Ţara Bascilor (Spania) şi absolvent al unui MBA obţinut în 2004 de la Henley Management Col­le­ge, executivul şi-a în­ce­put cariera în do­meniul sistemelor IT, al consultanţei IT şi managementului.

Inaki Berroeta a fost în 1995 unul dintre primii angajaţi ai Airtel Movil, operatorul telecom care urma să devină Vodafone Spania. Doi ani mai târziu, s-a mutat în California, SUA, la AirTouch International ca director IT, iar în 1999 s-a alăturat echipei Global Star USA ca director pentru divizia de facturare şi de relaţii cu clienţii. În 2000, Berroeta a revenit în Spania, unde a deţinut până în 2007 mai multe poziţii executive în cadrul Vodafone: director al centrului de dezvoltare software, director pentru servicii şi produse pentru companii şi, în cele din urmă, director de vânzări pentru companii. Iar ultimii trei ani a condus operaţiunile Vodafone din Malta.

Berroeta este pasionat de ciclism şi a participat recent la două curse în România, însă printre domeniile lui de interes se numără şi maşinile clasice, Formula 1 sau scufundări.

Întâlnirea lui Inaki Berroeta cu publicul va avea loc miercuri, 22 iunie, cu ocazia evenimentului "MEET THE CEO", organizat de BUSINESS Magazin, conceput ca un moment oportun pentru un public restrâns de a avea acces la o discuţie liberă cu membri importanţi ai comunităţii de business din România. În prima parte a evenimentului, Berroeta va susţine o prezentare în cadrul căreia va povesti în detaliu despre experienţa sa de 15 ani în domeniul telecomunicaţiilor şi va împărtăşi idei, sfaturi şi experienţe din cariera sa, urmând ca publicul să aibă apoi ocazia să adreseze întrebări şefului Vodafone România. Auditoriul va avea astfel ocazia să discute liber, împreună cu Inaki Berroeta, despre evoluţia industriei de telecomunicaţii, despre impactul crizei economice în acest domeniu, precum şi despre planurile pe care le are pentru Vodafone.

Mai multe detalii despre ediţiile anterioare ale "MEET THE CEO", dar şi despre proiectele viitoare găsiţi pe www.bmag.ro.