Topul veniturilor obţinute de cabinetele medicilor de familie: un cabinet poate ajunge la 9.000 euro/lunar. RECTIFICARE

Autor: Ioana David 13.06.2011

Cel mai mare venit lunar obţinut de un cabinet al unui medic de familie care are între 2.500 şi 3.000 de pacienţi a fost de aproape 37.500 de lei, adică aproape 9.000 de euro, relevă calculele ZF pe baza datelor Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). Suma reprezintă o medie lunară a veniturilor din primul trimestru al acestui an, potrivit datelor CNAS.



RECTIFICARE

Cel mai mare venit lunar obţinut de un cabinet al unui medic de familie care are între 2.500 şi 3.000 de pacienţi a fost de aproape 37.500 de lei, adică aproape 9.000 de euro, relevă calculele ZF pe baza datelor Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). Suma reprezintă o medie lunară a veniturilor din primul trimestru al acestui an, potrivit datelor CNAS.

Datele CNAS relevă că cele mai mari venituri sunt rea­li­zate de medicii de fa­milie care au între 2.500 şi 3.000 de pacienţi, în această categorie intrând 8,76% din total. Pe palierul me­dicilor care au între 2.200 şi 2.500 de asi­gu­raţi, cele mai mari venituri lunare obţinute în primul trimestru au fost de 35.800 de lei (8.500 de euro).

Spre comparaţie, în România, un direc­tor executiv câştigă în medie 50.000 - 150.000 de euro pe an (peste 4.000 de euro pe lună), iar cel mai bine plătiţi sunt expaţii.

Bani de la stat

Serviciile pe care medicii de familie le oferă asiguraţilor sunt decontate de către CNAS, instituţia alocând 1,1 mld. lei (260 mil. euro) pentru acestea.

În România există aproximativ 12.000 de medici de familie, potrivit datelor furnizate de către Rodica Tănăsescu, medic de familie, iar numărul acestora este în scă­dere în condiţiile în care sunt specialişti care pleacă să muncească în străinătate. Potrivit Mediafax, Tănăsescu a demisionat vineri din poziţia de preşedinte al Societăţii Naţionale a Medicinei de Familie/Medicină Generală (SNMF/MG). Odată cu ea a renunţat la poziţie şi Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF). Veniturile medicilor de familie au două componente: pe de o parte decontarea de către CNAS a serviciilor efectiv realizate, ceea ce în legislaţie se numeşte "plata per serviciu", şi o sumă pe care o încasează pentru persoa­nele de pe liste, "plata per capita".

"Din sumele încasate de cabinet, me­dicul trebuie să plătească salariile perso­nalului angajat (asistentă, contabil, personal pentru curăţenie), contribuţiile la pensie, şomaj, întreţinerea (curent, căldură etc), impo­zitul pe venit, tipizatele, reţetele", a spus Rodica Tănăsescu.

În medie asistentele angajate într-un cabinet de medic de familie câştigă net 1.500 de lei.

Tănăsescu precizează că în cheltuieli intră şi chiriile plătite. În medie un cabinet are o suprafaţă de 50 mp, iar până la jumă­ta­tea lunii mai, chiria plătită era de 1 euro/mp. În Bucureşti majoritatea medicilor de fa­milie funţionează în cabinete ale Primăriei, iar în urmă cu o lună şi jumătate instituţia a decis să majoreze chiriile, până la 50-60 de euro. În aceste condiţii, cheltuielile cu chiria au săltat de 50 de ori în numai o lună şi ju­mătate.

Într-un comunicat de presă de săp­tă­mâna trecută, Ministerul Sănătăţii spune că a fost sesizat de către medicii de fa­milie cu privire la faptul că autorităţile locale majo­rează anual şi chiar trimestrial chiriile. Cseke Attila, "roagă" primăriile printr-o adresă să diminueze chiriile pentru spaţiile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea.

"După toate aceste cheltuieli medicul de familie rămâne în medie cu 800 - 2.000 de lei", a mai spus Tănăsescu, care precizează însă că sumele variază. Pe lângă decontarea pe care o face Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicii de familie mai pot încasa venituri din eliberarea unor do­cu­mente, cum sunt spre exemplu adeverinţele şi certificatele, însă Rodica Tănăsescu spune că aceşti bani sunt sub 5% din total.

Mii de pacienţi la acelaşi medic de familie

Legislaţia în vigoare prevede că fiecare medic de familie nu poate avea pe listele sale mai puţin de 1.000 de persoane înscrise (nivelul poate scădea în cazul anumitor zone rurale), nor­mele recomandând în medie 2.200 de pacienţi.

Potrivit datelor CNAS, cei mai mulţi medici de familie, adică 33,69% din total, au între 1.500 şi 2.000 de asiguraţi, în acest cez venitul mediu lunar al unui cabinet fiind de 24.400 de lei (8.000 de euro).

Potrivit unor date mai vechi fur­nizate de CNAS şi citate de Mediafax, cele mai mari venituri ale unui medic de familie în trimestrul patru din 2009 au fost înregistrate în Călăraşi, de 131.790 de lei (31.000 de euro), în Neamţ 106.367 de lei (25.000 de euro), în Vrancea 91.771 de lei (22.000), în Călăraşi 85.284 de lei (20.000 de euro), ul­timul în top 20 fiind un medic din Bacău cu 65.890 de lei (16.000 de euro).

Discuţiile cu pri­vire la veniturile ca­bine­telor medi­cilor de fa­milie au apă­rut în urma unui conflict dintre aceştia şi autorităţi.

La începutul lunii iunie aceştia au refuzat să semneze actele (con­trac­tul-ca­dru) prin care intrau în relaţie con­tractuală cu CNAS, în urma ne­mul­ţu­mirii legate de unele aspecte tehnice, dar şi pentru că au solicitat mai mulţi bani.

În final, conflictul s-a tranşat, iar medicii au renunţat la revendicări.

3 minute pentru fiecare pacient

Dacă un medic de familie care are 3.000 de pacienţi înscrişi pe liste acordă consultaţii 5 zile pe săptămână timp de 8 ore pe zi, ar rezulta că ar trebui să aloce fiecărui pacient aproximativ 3,2 minute în fiecare lună. În realitate însă, nu toţi asiguraţii îşi contactează medicul de familie lunar, dar medicul este plătit în fiecare lună în funcţie de numărul total al pacienţilor înscrişi pe listele sale, indiferent dacă oferă sau nu consultaţii. Suplimentar el este plătit şi pentru serviciile prestate, suma totală încasată lunar fiind un mix între banii plătiţi de Casă per pacient şi serviciile efectiv prestate.