Le cumpăraţi produsele. De ce nu le-aţi cumpăra şi acţiunile? Topul acţiunilor la multinaţionalele cu afaceri în România

Autor: Andrei Chirileasa 13.06.2011

Doar o mică parte din cele mai mari companii din România sunt lis­tate la Bursa de Valori Bu­cureşti (BVB), în timp ce majoritatea sunt controlate de grupuri internaţionale. Astfel, pentru un investitor care caută să investească în cele mai mari afaceri din ţară, opţiunile sunt puţine pe plan local.

Lărgind însă puţin orizontul, un investitor care dispune de mai mulţi bani se poate orienta către pieţele internaţionale de capital, în special cele din Europa, unde poate găsi multe dintre companiile care deţin operaţiuni importante şi în România. De exem­plu, pe bursa din Paris sunt listate companii precum France Te­le­com (pro­prietarul Orange Ro­mânia), Re­nault (proprietarul Dacia) sau Ar­celorMittal, grupul miliardarului in­dian Laksmi Mittal care deţine combinatul siderurgic de la Galaţi (Sidex). Astfel, investitorii au acces dintr-odată la trei sectoare de activitate practic indispo­ni­bile pe bursa de la Bucureşti: telecom şi auto, dar şi siderurgie (companiile siderurgice de pe Bursă sunt extrem de puţin lichide).

De pe bursa germană, investitorii locali pot cumpăra acţiuni ale lanţului de magazine cash&carry Metro, ale grupului energetic E.On sau ale Deutsche Telekom, care controlează indirect Romtelecom şi Cosmote. Principala atracţie a bursei germane sunt însă acţiunile producătorilor de automobile (Daimler, BMW, Volks­wagen).

De altfel, acţiunile Volkswagen au înregistrat o creştere de 72% în ultimul an, în timp ce BMW a crescut cu 59%, creşterile fiind mult peste cele ale principalelor companii româneşti listate.

La Londra, investitorii au la dispoziţie acţiunile Vodafone, dar şi titlurile producătorului de medica­mente GlaxoSmithKline (GSK) sau ale producătorului de bere Heineken (dis­ponibile şi pe bursa din Amsterdam).

Pentru cei care preferă sectorul IT&C, bursele din SUA oferă cea mai variată ofertă, acolo fiind listate Apple, Google sau Microsoft.

Faptul că multe dintre aceste companii au afaceri în România (fie produc, fie îşi vând produsele aici) ajută în luarea deciziilor. De exemplu, recent au fost anunţate noi investiţii locale în sectorul componentelor auto. Privind pe pieţele externe companiile din sectorul auto au înregistrat printre cele mai mari creşteri în ultimul an. De exemplu, acţiunile producătorului ger­man de cauciucuri Continental au cres­cut cu 61%.

Nokia, în schimb, a anunţat închi­derea unui centru de cercetare la Cluj, semn că încearcă să-şi restruc­tureze acti­vi­tatea, deci n-o duce prea bine. Acţiunile Nokia au scăzut în ulti­mul an cu peste 40%.

Construcţiile şi retailul sunt două sectoare puternic lovite de criză în ultimii ani nu doar în România, ci şi pe plan internaţional. Asta se vede şi din evoluţia acţiunilor producătorului de ciment Holcim sau a celor ale lanţului de hiper­marketuri Carrefour, ambele pe minus în ultimul an.

Investitorii trebuie să ţină cont însă de faptul că atunci când investesc în alte monede se supun şi riscului de curs valutar. Astfel, deşi acţiunile pot înregistra creşteri pe pieţele unde sunt cotate, câştigurile pot fi mărite sau anulate de evoluţia cursului de schimb. De exemplu, în ultimul an dolarul a pierdut 17% faţă de leu, erodând astfel valoarea investiţiilor în dolari.

Astfel, deşi acţiunile Ford au câştigat 17% în dolari, câştigul în lei este 0, iar acţiunile Procter&Gamble, care au câştigat 9% în dolari, au adus pierderi pentru investitorii din România.