Un stat din Uniunea Europeană, cu 25.000 de euro PIB per capita, a ajuns să aibă cel mai prost rating din lume. Cum de este în Grecia mai rău decât în Botswana sau Malawi?

Autor: Vlad Popescu 14.06.2011

Standard & Poor's (S&P) a redus luni cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la "B" la "CCC", cel mai slab rating de ţară din lume, agenţia reiterând avertismentul că orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretată ca un default (incapacitate de plată).

Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte mai sus de default şi mai slab decât cele atribuite Pakistanului şi Ecuadorului, ultima dintre acestea fiind încă izolată pe pieţele financiare internaţionale după ce a intrat în 2009 în incapacitate de plată, transmite Reuters.

Costul asigurării datoriilor Greciei împotriva default-ului este de două ori mai mare decât în cazul obligaţiunilor pakistaneze.

Între timp, guvernul elen încearcă să impună un nou pachet de măsuri dure de austeritate pentru a asigura finanţare neîntreruptă de la instituţiile financiare internaţionale.
La puţin peste un an de la încheierea unui acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru un împrumut de 110 miliarde euro, UE şi FMI încearcă, alături de Banca Centrală Europeană (BCE), să deseneze un nou pachet de bailout pentru Grecia, care să permită statului să evite pieţele financiare pentru încă doi ani.

Unele ţări europene, în principal Germania, nu doresc să acorde Greciei mai mulţi bani fără participarea creditorilor privaţi la bailout.

S&P notează că liderii europeni par tot mai decişi să impună restructurarea datoriilor Greciei, printr-un bond swap sau prin extinderea maturităţii obligaţiunilor, pentru a transfera o parte din costurile salvării statului elen de la default în zona investitorilor privaţi.