Cu ratingul la cel mai scăzut nivel din lume, Grecia reuşeşte să împrumute 1,63 mld. euro la randament de 4,96%

Autor: Marius Oncu 14.06.2011

Grecia a împrumutat 1,63 miliarde euro cu scandeţă la şase luni şi un randament de 4,96%, în creştere uşoară, iar emisiunea a fost suprasubscrisă de peste două ori, deşi agenţia Standard & Poor's (S&P) a redus calificativul statului elen cu trei trepte, la "CCC", cel mai slab rating de ţară din lume.

Randamentul este cu 0,08 puncte procentuale peste cel de la o emisiune similară din mai şi se situează peste costul de 4,2% al împrumuturilor primite de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, potrivit Reuters.
Licitaţia a atras un interes mai ridicat din partea investitorilor străini, care au cumpărat 37% din titlurile vândute, faţă de 34,2% în mai. Raportul dintre cerere şi ofert a scăzut, însă, la 2,58 de la 3,58 la emisiunea de luna trecută.

"Retrogradarea ratingului de către S&P a avut un impact negativ asupra încrederii şi a condus la o cerere mai scăzută şi la un randament mai ridicat. Piaţa financiară este, de asemenea, precaută înaintea unui vot în parlament, în luna iunie, asupra programului fiscal pe termen mediu al guvernului", a declarat un trader de la o bancă din Grecia.
Analiştii consideră că cererea pentru titluri de trezorerie este susţinută de probabilitatea ca acestea să fie excluse de la orice restructurare, dar şi de cererea băncilor locale, care le folosesc ca garanţii pentru a-şi asigura finanţări ieftine de la Banca Centrală Europeană.

Spre deosebire de Grecia, România, care în urmă cu o săptămână a anunţat că a reuşit să strângă 1,5 mld. euro prin vânzarea de titluri pe cinci ani pe piaţa externă, va plăti un randament de circa 5,29% pe an.

În pofida scăderii CDS-urilor (preţul asigurării contra riscului de default) la circa 230 de puncte de bază, faţă de 360 în septembrie 2010, Finanţele au fost în situaţia de a se împrumuta mai scump decât în martie anul trecut, când au emis eurobonduri de un miliard de euro tot pe cinci ani, cu cupon de 5% pe an şi cu randament de 5,17%.

Agenţia de rating Standard& Poor's consideră că România încă nu merită să revină în categoria ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii. Din cauza primei de lichiditate cerute de investitori, România a ezitat să emită titluri cu maturitate mai lungă, de 7 sau 10 ani.