Câte zerouri număraţi în următorul text: SUA are obligaţii financiare de 100.000.000.000.000 de dolari

Autor: Marius Oncu 14.06.2011



Obligaţiile financiare ale Statelor Unite ajung la aproape 100.000 de miliarde de dolari, de circa şapte ori Produsul Intern Brut al ţării, dacă pe lângă datoria publică sunt incluse costurile unor programe sociale sau de sprijinire a economiei în perioada crizei. Statele Unite au avut anul trecut un Produs Intern Brut de aproape 14.700 miliarde de dolari.

Dacă sunt calculaţi toţi banii datoraţi pentru a acoperi costurile viitoare ale unor programe guvernamentale, SUA sunt într-o situaţie mai gravă decât Grecia sau alte state îndatorate excesiv, a afirmat Bill Gross, directorul general al fondului de investiţii Pimco, potrivit postului de televiziune american CNBC.

Pimco are active de 1.200 de miliarde de dolari şi operează cel mai mare fond cu plasamente în obligaţiuni din lume.

O mare parte a atenţiei opiniei publice din Statele Unite este concentrată asupra datoriei publice, de 14.300 de miliarde de dolari, însă aceasta nu include fonduri de aproape 50.000 de miliarde de dolari garantate de stat prin programele Medicare, Medicaid sau cel de securitate socială.

Statul este, de asemenea, prins şi în capcana altor datorii, precum programul de susţinere a sistemului financiar din cauza crizei din 2008-2009, arată date guvernamentale.

Adunate, acestea totalizează aproape 100.000 de miliarde de dolari, a afirmat Gross, şi pun SUA într-o poziţie fiscală deloc de invidiat.

"O presupunere că le-am putea reduce pe o perioadă de un an sau doi nu este realistă. Avem o problemă şi trebuie să începem să o rezolvăm rapid", a spus şeful Pimco într-un interviu.

Afirmaţiile lui Gross vin în contextul unor ştiri că băncile americane vor folosi mai puţin titlurile de Trezorerie drept garanţii pentru diverse tranzacţii, inclusiv cele cu derivate. O astfel de decizie ar putea avea loc în august, în contexul dezbaterilor din Congresul SUA privind creşterea plafonului de îndatorare, potrivit şefilor unor instituţii financiare, citate de Financial Times.

Decizia reflectă temerile tot mai mari din partea comunităţii financiare referitoare la cpacitatea SUA de a găsi o soluţie la problema datoriilor şi a deficitului.

"Ne-am întrebat întotdeauna cine va cumpăra titluri de Trezorerie după ce Rezerva Federală încheie în iunie programul de 600 de miliarde de dolari destinat achiziţiei de active. Cu siguranţă nu va fi Pimco şi probabil nici alt fond global de obligaţiuni", a spus Gross.

El a confirmat informaţiile apărute vineri în presă privind creşterea de la 4% la 5% a ponderii instrumentelor financiare emise de Trezorerie în portofoliul Pimco, însă a adăugat că este puţin interesat de obligaţiunile Statelor Unite din cauza randamentelor scăzute oferite în pofida situaţiei financiare grave.

"De ce nu ar cumpăra un investitor obligaţiuni emise de Canada sau Australia, cu situaţie financiară mai bună şi dobânzi mai mari cu 1-3 puncte procentuale. Pur şi simplu nu are sens", a afirmat Gross.

Dacă Grecia se va prăbuşi, investitorii vor prefera obligaţiunile Germaniei şi nu cele ale SUA ca plasamente sigure, consideră şeful Pimco.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maximă a îndatorării, de 14.294 miliarde de dolari. Trezoreria a autorizat măsuri extraordinare, care permit guvernului să se mai poată împrumuta până pe 2 august. După această dată, guvernul nu va mai avea dreptul să se împrumute şi nu îşi va putea onora obligaţiile, inclusiv serviciul datoriilor.