La ce companii se uită bancherii: industria şi agricultura, pe lista albă

Autor: Liviu Chiru 14.06.2011

Companiile din energie au rămas preferatele bancherilor, dar pe lista albă au intrat în această primăvară şi firmele din industrie sau agricultură, percepţia faţă de riscul de credit ameliorându-se faţă de sfârşitul anului trecut, arată un raport realizat de BNR.

"Conform băncilor, în trimestrul întâi riscul de credit a scăzut cu precădere pentru companiile care activează în sectorul energetic şi pentru prima dată în cazul celor din industrie, agricultură şi piscicultură", potrivit unui raport al BNR realizat pe baza unui sondaj derulat în mai, la care au răspuns primele zece bănci în funcţie de activitatea de creditare.

În schimb, rămân pe lista nea­gră construcţiile şi imobiliare. "Sectoarele imobiliare şi construcţii se men­ţin şi în acest trimestru în categoria domeniilor de activitate cu cel mai mare risc de credit", notează BNR. Totuşi, riscul perceput de bancheri s-a atenuat faţă de trimestrele anterioare pe toate sectoarele de activitate.

Totodată, bancherii aşteaptă şi o revenire timidă a cererii de credite pentru investiţii, după ce finanţările pe termen scurt - în general credite de trezorerie sau pentru capital de lucru - se redresaseră încă de anul trecut.

"La nivel agregat, cererea de credite a companiilor nefinanciare şi-a continuat în trimestrul întâi traiectoria pozitivă începută în trimestrul precedent. Companiile mari înregistrează o cerere în creştere şi pentru resursele pe termen lung, spre deosebire de IMM (întreprinderi mici şi mijlocii - n. red.)", potrivit raportului BNR.

În paralel, percepţia bancherilor asupra companiilor mari s-a îmbunătăţit, în timp ce IMM-urile sunt percepute ca având un risc ridicat.

Companiile au reuşit să îşi majoreze soldul împrumuturilor atrase de la bănci în ultimul an, atât în lei, cât şi în valută, în timp ce populaţia şi-a redus datoriile.

Creditul în lei pentru companii a urcat în aprilie cu 2,5%, până la 43 miliarde de lei (10,5 mld. euro), potrivit celor mai recente date ale BNR. Comparativ cu aprilie anul trecut soldul este cu 6,6% mai mare. Creditul în valută a avut o oscilaţie minoră, rămânând la echivalentul a 15,6 miliarde de euro. Companiile au astfel datorii la bănci de aproape 107 miliarde de lei (26 mld. euro), în timp ce depozitele lor valorează 66,5 mld. lei (16 mld. euro).