Obama trage semnalul de alarmă: Din cauza datoriei publice, SUA pot arunca în aer sistemul financiar mondial

Autor: Alexandru Stefan Matei 14.06.2011

Preşedintele american Barack Obama a avertizat că lumea riscă să se confrunte cu o nouă criză financiară dacă Congresul nu va majora limita la care poate ajunge datoria naţională, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

"Încrederea totală în Statele Unite este fundaţia nu doar a stilului nostru de viaţă, ci şi a sistemul financiar mondial. Riscăm să avem o nouă criză financiară dacă forţăm nota", a spus preşedintele american despre disensiunile dintre democraţi şi republicani cu privire la majorarea pragului la care poate ajunge datoria publică a SUA.

Guvernul american a atins pe 16 mai limita până la care se poate împrumuta, de 14.300 de miliarde de dolari. Trezoreria americană a reuşit prin măsuri extraordinare precum sistarea investiţiilor în fondurile de pensii să asigure finanţarea guvernului, dar acestea ajung doar până la data de 2 august, după care Statele Unite riscă să intre în incapacitate de plată.

Iritaţi pentru că nu acceptă reducerile de cheltuieli propuse de ei, o parte din republicani spun că guvernul ar trebui să intre câteva zile în default pentru a-i învăţa pe democraţi minte, dar economiştii îi avertizează că o astfel de situaţie ar putea fi dezastroasă nu numai pentru SUA, cât şi pentru întregul sistem financiar mondial.