Scumpirea materiilor prime readuce în scenă „naţionalismul resurselor“

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 14.06.2011

Industria materiilor prime a fost supusă unei serii de majorări de taxe în perioada cuprinsă între anii 2003 şi 2008 în condiţiile în care guvernele ţărilor bogate în resurse naturale au încercat să obţină o cotă mai mare din pro­fi­turile generate de creş­te­rea puternică a pre­ţurilor materiilor pri­me, scrie Financial Times.

Valul de "naţio­na­lism al resurselor" s-a în­cheiat abrupt după ce preţurile s-au pră­bu­şit în urma crizei finan­ciare mondiale. Acum însă, un fenomen si­mi­lar se manifestă pe pie­ţele materiilor prime pe fondul majorării puternice a preţurilor.

Australia şi Marea Bri­tanie au anunţat ma­jorări de taxe, iar noul preşedinte de stânga al Peru, un producător major de cupru, argint şi cositor, s-a angajat la rândul său să crească taxele. În Africa, de asemenea, s-ar putea înregistra o revenire a naţionalismului resurselor.

Preţurile materiilor prime sunt în creştere pe fondul cererii mari din Chi­na, iar cele ale cerealelor se în­dreaptă către valori maxime din cauza condi­ţiilor meteo nefavorabile.

Potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU, scăderea puternică a stocurilor şi nu­mai o creştere modestă a producţiei totale pentru majoritatea culturilor reprezintă principalele motive pentru menţi­ne­rea preţurilor ridicate.

Pe piaţa metalelor rare, preţul aurului şi-a reluat creşterea ieri du­pă ce înregistrase cel mai ra­pid declin de o zi din ul­ti­ma lună în şe­dinţa an­terioară pe fondul accen­tuării te­me­rilor pri­vitoare la o nouă criză economică la nivel mon­dial, potri­vit agen­ţiei de presă Thomson Reuters.

Preţul aurului a avansat cu 6,26 $, până la 1.520,99 dolari pe uncie. Aurul a atins un nivel record de aproximativ 1.575 do­lari la începutul lunii mai.

Pe piaţa energiei, preţul petrolului a înregistrat o revenire după ce China a anunţat o creştere a producţiei in­dus­triale într-un ritm peste aşteptări în lu­na mai.

Ziarul Financiar publică în fiecare zi în secţiunea Business internaţional evoluţiile celor mai importanţi indici bursieri, ale preţurilor materiilor prime, cursului euro, ale dobânzilor titlurilor de stat şi Euribor.