Bucureştiul, cea mai ieftină capitală din regiune pentru expaţi

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax 14.06.2011

Bucureştiul a coborât patru poziţii, pe locul 74, în ediţia 2011 a topului celor mai scumpe oraşe europene pentru expaţi, care include 78 de state, dar la nivel mondial a urcat cu trei poziţii, pe locul 180, potrivit firmei britanice de recrutare ECA International. Între oraşele din centrul şi estul Europei mai scumpe decât Bucureştiul se află Zagreb (50), Praga (63), Sofia (66), Budapesta (69), Varşovia (70) şi Belgrad (73).

În Europa, capitala norvegiană Oslo este oraşul cu cele mai mari costuri pentru expaţi şi este pe locul al doilea în lume în această privinţă, fiind urmată de Stavanger din Norvegia (locul patru în lume) şi oraşul elveţian Zürich (locul şase în lume). Între oraşele europene analizate, creşterea costului vieţii este cea mai perceptibilă în Elveţia. Oraşele cu cel mai puternic recul al costului vieţii sunt din Turcia şi Germania.

Astfel, Istanbul a coborât de pe locul 60 pe 78, iar München de pe poziţia 35 pe 60, în clasamentul general. La efectuarea clasamentului, ECA International a evaluat 400 de oraşe la nivel mondial, iar clasamentul este condus de Tokio. Între cele mai scumpe cinci oraşe din lume se mai află alte două din Japonia, Nagoya (3) şi Yokohama (5), Oslo se află pe poziţia a doua, iar Stavenger din Norvegia pe patru.