Fraţii Buzoianu atacă pieţele externe cu producătorul de transformatoare Retrasib

Autor: Adrian Cojocar 14.06.2011
Producătorul de transformatoare electrice de mare putere Retrasib Sibiu (RTRA), controlat de oamenii de afaceri Octavian şi Călin Buzoianu din Cluj, se va concentra în perioada următoare pe încheierea de parteneriate şi atragerea de contracte de pe plan extern după ce a ajuns în decurs de numai trei ani la o cotă de piaţă
de 70% pe segmentul de transformatoare de mare putere din România.


De când au preluat controlul companiei şi au adus un nou director general, ei au înregistrat o creştere de cinci ori a afacerilor, la peste 11 mil. euro, livrând preponderent pe piaţa internă. Acum ei se uită pe pieţele externe, pentru a reuşi să-şi continue creşterea.

"Avem deja birouri pentru zona ex-sovietică, zona arabă şi am început să ne orientăm acum şi spre zona balcanică. Încercăm să forţăm toate pieţele din jurul României şi noi credem că vom avea succes", a declarat Octavian Buzoianu cu ocazia promovării acţiunilor Retrasib pe piaţa reglementată a Bursei de pe piaţa RASDAQ.

Fraţii Buzoianu au intrat în acţionariatul Retrasib în anul 2007, moment la care compania sibiană se ocupa cu reparaţiile de transformatoare. Activitatea era însă în declin din cauza faptului că sistemul naţional de transport al energiei era învechit iar transformatoarele nu se mai puteau repara şi erau direct înlocuite.

Cei doi oameni de afaceri clujeni au restructurat compania şi au transformat-o în producător de transformatoare în urma unor investiţii derulate cu bani proprii, iar capitalulul de lucru l-au atras de la bănci.

Retrasib a ajuns astfel de la afaceri de 8,2 mil. lei în 2007 la o cifră de afaceri de 47,5 mil. lei (11,3 mil. euro) anul trecut şi o cotă de piaţă de 70% pe segmentul de transformatoare de mare putere.

Cum a ajuns Retrasib cel mai mare producător de transformatoare

Singurul concurent al companiei pe plan intern a rămas Electroputere Craiova (EPT), firmă controlată de grupul saudit Al Arrab, care se chinuie de mai mulţi ani să se restructureze pentru a redeveni profitabilă.

"Retrasib a fost concepută după chipul şi asemănarea companiei Electroputere Craiova şi mai apoi în cadrul acesteia s-a construit un atelier de reparaţii pentru sistemul energetic românesc. Secţia a fost privatizată şi din 2007 practic putem spune că s-a născut această societate pe un nou profil", povesteşte Liviu Boruz, care a fost adus la conducerea Retrasib Sibiu în anul 2009 după ce a lucrat anterior 3 ani în cadrul Transelectrica şi 10 ani la Electroputere Craiova.

Compania a investit în perioada 2008 - 2011 circa 9,7 mil. lei (2,6 mil. euro) în reabilitarea secţiilor şi extinderea capacităţii de producţie.

Octavian Buzoianu: E foarte importantă vizibilitatea pe care ne-o oferă listarea la Bursă

Fraţii Buzoianu au intrat cu un pachet de circa 15% în Retrasib în 2007 şi ulterior şi-au majorat participaţia la aproape 33% din companie.

În debutul acestui an cei doi oameni de afaceri au ajuns să controleze 58% din acţiuni şi au fost obligaţi să deruleze ofertă de preluare pentru restul de acţiuni de la minoritari. În cadrul ofertei au subscris investitori care deţineau 22% din companie, astfel că Octavian şi Călin Buzoianu deţin în prezent indirect circa 80% din acţiunile Retrasib. Cei doi au plătit pe pachetul de 22% din acţiuni aproape 1,4 mil. euro.

"A fost o concentrare de acţiuni mai mare decât ne-am aşteptat, dar acest free-float va creşte în următorii ani pentru a da o dinamică mai mare tranzacţiilor de pe Bursă. Suntem finanţaţi bine în acest moment însă într-un interval de 1-2 ani, în funcţie şi de cum va evolua piaţa externă, vom decide dacă vom atrage un partener pentru a ne extinde. Ne-am propus obiective relativ modeste pentru următorii ani, adică o creştere în jurul a 20%, dar avem convingerea că odată ce piaţa se va aşeza vom vedea creşteri mai serioase", spune Octavian Buzoianu. El a mai precizat că pe lângă finanţare, este foarte importantă şi vizibilitatea pe care compania o va avea prin listarea pe piaţa reglementată a BVB.

Ce afaceri mai au fraţii Buzoianu

Cei doi oameni de afaceri clujeni au experienţa corporate dintr-o multina­ţională după ce au lucrat timp de mai mulţi ani la Ursus Breweries, subsidiara pe plan local a grupului sud-african SABMiller.

În anul 2002, Octavian Buzoianu, care la acea dată era director corporate affairs la Ursus, a preluat cu 120.000 de lei pachetul majoritar al producătorului de dulciuri Feleacul din Cluj, care la acea dată înregistra pierderi importante şi a restructurat-o.

Recent, Buzoianu a vândut către grupul Boromir mărcile şi liniile de producţie ale Feleacu cu 500.000 de euro şi pe terenul fostei fabrici a construit singurul hotel de cinci stele din Cluj, Opera Plaza, care a fost finalizat în 2006 în urma unor investiţii care au depăşit 4,5 mil. euro. În 2007, Octavian Buzoianu a pus bazele unei alte afaceri, respectiv o fermă de vaci situată în comuna Jucu, proiect care a necesitat circa 6,5 mil. euro.

Doi ani mai târziu omul de afaceri a început lucrările la proiectul rezidenţial Resident Park situat tot pe terenul fostei fabrici de dulciuri Feleacul, proiect estimat la 35 mil. euro. Ansamblul de 660 de locuinţe ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 100.000 de metri.

Firma Feleacul (FEL), fosta fabrică de dulciuri care este cotată pe piaţa nelistate a BVB şi este controlată în proporţie de 70% de Octavian Buzoianu, şi-a schimbat în 2009 domeniul de activitate devenind dezvoltator imobiliar pentru proiectul rezidenţial dezvoltat pe terenul fostei fabrici.

Transelectrica rămâne principalul client al Retrasib

Buzoianu spune că prin aducerea Retrasib la cota Bursei vrea să dea un exemplu pozitiv de companie care şi-a găsit drumul şi se dezvoltă luând parte la relansarea economiei la nivel intern şi vrea să se extindă pe plan internaţional.

Liviu Boruz, director general al Retrasib Sibiu: Transelectrica are planuri de investiţii majore. Piaţa de transformatoare de mare putere o estimez în următorii trei ani la 20-25 de milioane de euro anual.Conducerea Retrasib a precizat că în următorii ani Transelectrica, unul dintre principalii beneficiari ai produselor companiei, are planuri de investiţii importante, astfel că şi perspectivele de piaţă sunt pozitive.

"Transelectrica are planuri de investiţii majore care vizează proiecte la cele două interconexiuni noi create cu Serbia, interconexiunea cu Moldova, punerea în funcţiune a alteia cu Ungaria, sunt majorări de putere în fiecare staţie din cadrul sistemului de transport al energiei şi de asemenea apar staţii noi. Piaţa de transformatoare de mare putere o estimez în următorii trei ani la 20-25 de milioane de euro anual", spune Liviu Boruz.

Ieri, în prima zi de tranzacţionare de la categoria a II-a a Bursei, titlurile Retrasib Sibiu înregistrau o creştere de 7,8%, până la un preţ de 0,55 lei/unitate. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 6,6 mil. euro.

Valentin Ionescu (stânga), directorul general al BVB, Marin Stancu (centru), preşedintele consiliului de administraţie al Retrasib, şi Octavian Buzoianu (dreapta), principalul acţionar al companiei, au deschis ieri şedinţa de tranzacţionare de la Bursă, cu ocazia listării acţiunilor Retrasib. Buzoianu, care a fost mai mulţi ani director al producătorului de bere Ursus, a reuşit în patru ani să facă din Retrasib cel mai mare producător de transformatoare de mare putere din ţară.