Provincia gesturilor capitale/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu 15.06.2011

Aşa cum se văd ele reflectate în presă, gesturile însemnate, gesturile capitale, sunt aproape o exclusivitate a Capitalei. Din provincie mai răzbate, din când în când, câte o poveste sinistră, violentă sau/ şi incestuoasă. Sau câte vreun prăpad provocat, de cele mai multe ori, de revărsări de ape. Cum astfel de istorii şi evenimente nu au avut loc în localitate, de Petrova nu a auzit (aproape) nimeni.

Petrova este o aşezare rurală din Maramureş, situată pe malul stâng al Vişeului, la 35 de kilometri distanţă de Sighetul Marmaţiei. La Petrova, conform noilor standarde ale jurnalismului, nu se întâmplă nimic interesant. Nici nu găseşti, la Petrova, conform aceloraşi standarde, oameni interesanţi. Ce-ar putea fi interesant în faptul că Ion Petrovai este poet, profesor de limbă şi literatură română în Petrova şi doctor în filologie? Poate fi un subiect de presă faptul că Ion Petrovai, împreună cu fiul său, Alexandru Bogdan Petrovai (doctor şi el, tot în filologie) au pus bazele, în localitatea natală, unei edituri - "Ţara Maramureşului Petrova - România"? Nicidecum! Dar faptul că cei doi au reuşit să publice la editura lor o ediţie (cartonată, cu supracopertă, 320 de pagini) Ion Iuga, poet maramureşean idolatrizat (în sensul cel mai bun al cuvântului) în Maramureş? Mofturi, nene! Pe cine ar putea interesa subiectul ăsta? Dar, în cele din urmă, faptul că au publicat cartea cu pricina prin subscripţie publică? Vax! Dar bine, au participat la subscripţie primarul din Săliştea de Sus (localitatea unde s-a născut Ion Iuga), însoţit de şoferi, educatoare, administratori de firmă, pensionari, asistenţi medicali, directori, impiegaţi, ingineri, electricieni, farmacişti, informaticieni, muncitori. Nici asta nu interesează pe nimeni? Nici faptul că toţi oamenii ăştia au contribuit cu bani, fiecare după puteri, pentru apariţia unei cărţi de poezie? Nu! Subiectul ar cădea la orice "şedinţă de sumar".

Pe pagina de gardă a volumului "Ion Iuga - Cel mai frumos bărbat din Nord", editorii, Ion şi Alexandru Bogdan Petrovai au scris că se pun la dispoziţia "iubitorilor de Bine, de Adevăr şi de Frumos..." a iubitorilor, aşadar, unor repere care au emigrat demult din limba română.

V-am spus povestea asta nu pentru că demersul celor din neamul Petrovai din Petrova de Maramureş mi-ar părea notabil - nici vorbă. V-am spus-o doar aşa, ca pe o ciudăţenie, ceva de genul "găinii care a născut pui vii" de acum vreo douăzeci de ani.