Comisioane mai mici la transferurile în euro. BNR lansează în iulie primul sistem de plăţi din România în euro, cu 22 de bănci participante

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax 15.06.2011

BNR va lansa în 4 iulie primul sistem de plăţi în euro Target 2-România, parte a sistemul european Target2, care va asigura decontarea imediată a plăţilor interbancare, şi are participanţi iniţiali 22 de bănci, a declarat pentru Mediafax directorul Direcţiei Plăţi din banca centrală, Sabin Carantină.

"Întrucât plăţile în euro au devenit o realitate a economiei româneşti, prin implementarea sistemului TARGET2-România, BNR a răspuns nevoilor sistemului bancar şi ale mediului de afaceri, asigurând un canal sigur, eficient, mai ieftin şi mai rapid de efectuare a plăţilor în euro, atât la nivel naţional cât şi transfrontalier", a arătat oficialul BNR.
Potrivit lui Sabin Carantină, sistemul aduce avantaje semnificative băncilor, printre care comisioane mai mici pentru tranzacţiile de plată, decontare interbancară rapidă a acestora (la nivel de secunde) şi posibilitatea extinderii intervalului orar de procesare a plăţilor în euro pe parcursul zilei. BCR si BRD, cele mai mari bănci de pe piaţa locală, nu intră însă în sistemul lansat de BNR, continuând să deruleze plăţile în valută prin intermediul băncilor-mamă. "BCR este participant indirect prin intermediul băncii-mamă care este membră Target 2", au declarat pentru ZF reprezentanţii celei mai mari bănci după active. Similar, BRD participă la Target 2 prin Societe Generale.

"Sperăm ca aceste facilităţi să conducă şi la o îmbunătăţire a nivelului serviciilor de plată oferite clienţilor bancari. Între altele, ne aşteptăm la o creştere a concurenţei pe piaţa serviciilor de plăţi în euro şi la diminuarea corespunzătoare a comisioanelor percepute de bănci clienţilor pentru plăţile în euro", a continuat Carantină.
Comisionul maxim pe tranzacţie plătit de o bancă participantă la sistem este de 0,8 euro, în funcţie de opţiunea de comisionare aleasă şi de volumul tranzacţiilor respectivei bănci.