Ofertă all inclusive cu muzică clasică la Varna

Autor: Parau Oltea Serban 15.06.2011
Orchestra Naţională Radio şi Romanian Piano Trio pleacă în Bulgaria pentru a cânta la unul dintre cele mai vechi şi mai longevive festivaluri de muzică clasică din Europa şi cel mai vechi din Bulgaria - Varna Summer Fest 2011.


Aşadar, iată că, pe lângă oferta turistică bulgărească, aflăm cu surprindere că foarte aproape de noi, în fiecare vară, din 1926 fără întrerupere, aşadar de 85 de ani, la Varna se petrece un interesant festival de muzică clasică. Iar românii pot merge acolo şi în alt scop decât cel turistic. Este vorba despre recitalul pe care îl va susţine Romanian Piano Trio, dar şi despre cele două concerte ale Orchestrei Naţionale Radio, ce se vor desfăşura sub baghetele dirijorilor Iurie Florea şi Tiberiu Soare pe parcursul săptămânii viitoare.

Triouri de Enescu, Haydn, Mozart şi Beethoven fac parte din programul Romanian Piano Trio de pe 22 iunie de la Varna, la Opera de Stat, iar concertele programate în zilele de 23 şi 24 iunie completează meniul în ideea combinaţiei între muzica românească şi cea universală, cu lucrări de Tiberiu Brediceanu, Grigoraş Dinicu, Theodor Rogaslki, Bizet, Saint-Saëns, Rossini, Prokofiev, Beethoven şi Şostakovici.

Fermecătoarea şi nu mai puţin celebra mezzosoprană Ruxandra Donose se va alătura Orchestrei Naţionale Radio în concertul ce va avea loc la Sala centrului de congrese şi festivaluri în seara de 23 iunie, fiind urmată, în al doilea concert cu orchestra, de violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma, protagoniştii Triplului concert de Beethoven. Concertele cu orchestra vor fi transmise în direct la Radio România Cultural şi Radio România Muzical şi pe site-urile celor două posturi şi vor intra în circuitul muzical al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, ceea ce presupune difuzarea lor de către radiourile publice din Europa.

Această consistentă contribuţie românească la ediţia a 85-a a Festivalului de vară de la Varna 2011 ar putea atrage între 22 şi 25 iunie în sălile de concert cu intrarea liberă ale oraşului şi turiştii români care în primă instanţă nu la oferta culturală se gândesc atunci când optează pentru un concediu în acea zonă.

Ideea înfiinţării Festivalului de la Varna în urmă cu 85 de ani a avut ca bază intenţia de a promova cultura muzicală bulgară şi nu numai. De-a lungul timpului, festivalul a obţinut o consistentă recunoaştere naţională şi internaţională şi deşi în mod evident nu este un festival cu bugetul şi de anvergura Festivalului "George Enescu", pe parcursul ultimelor ediţii a avut ca invitaţi ansambluri precum Camerata Amsterdam, Teatrul Naţional Academic de Operă şi Balet - Odesa, Baletul Operei Maghiare, Compania de Balet a Operei Comice din Berlin, Piccola Scala - Milano, Baletul Regal Suedez, Orchestra Simfonică Radio din Leipzig, Orchestra Simfonică Radio din Sankt Petersburg. Ca un element aparte al acestui festival, în fiecare an el aduce pe scenele sale tinere talente şi compoziţii interpretate în primă audiţie, aparţinând unei mari varietăţi de genuri muzicale, de la operă la concerte simfonice, muzică de cameră şi corală.