Băncile elene sunt lovite în plin de agenţiile de rating

Autor: Claudia Medrega 15.06.2011

Agenţia de rating Standard & Poor's a redus ieri calificativul băncilor greceşti National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank, prezente şi în România, de la "B", la "CCC", cu perspectivă negativă, considerând că sunt expuse unor riscuri foarte mari din cauza probabilităţii ridicate ca Grecia să recurgă la o formă de restructurare a datoriei, ceea ce le-ar putea trimite în insolvenţă.

"Retrogradarea reflectă opinia noastră că cele patru bănci se confruntă cu riscuri semnificative pentru portofoliile lor financiare, în special în ceea ce priveşte lichidităţile (din cauza tendinţei tot mai accentuate a populaţiei şi companiilor de a-şi retrage lichidităţile - n. red.) şi situaţiei capitalului", spune agenţia de rating.

S&P retrogradase săptămâna trecută calificativul de ţară acordat Greciei de o manieră similară, până la "CCC", reflectând un risc "extrem de speculativ".

Grupul elen National Bank of Greece controlează în România Banca Românească, iar EFG Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Alpha Bank şi Piraeus Bank activează pe piaţa locală sub brand propriu. Alpha şi Bancpost sunt jucători de top zece, în timp ce Piraeus şi Banca Românească se situează pe locurile 11 şi 12 în ierarhia locală după active. Grecii concentrează circa 17% din activele bancare locale, având a doua pondere după băncile austriece.

Potrivit unui raport al băncii japoneze Nomura, analizat pe un blog al Financial Times, criza din Grecia va afecta cu siguranţă România şi Bulgaria, iar consecinţele au început deja să se facă simţite, primul efect fiind reducerea creditării de către subsidiarele băncilor elene.

Perspectiva negativă a ratingului reflectă posibilitatea ca băncile să fie retrogradate din nou dacă agenţia apreciază că este probabilă intrarea instituţiilor financiare respective în default (incapacitate de plată), conform criteriilor S&P.

În opinia S&P ieşirile de depozite de pe piaţa internă ar putea continua să se intensifice în funcţie de percepţia populaţiei cu privire la impactul pe care deteriorarea bonităţii Greciei îl poate avea asupra sistemului bancar. Băncile elene au apelat la refinanţări de la BCE pentru a compensa declinul depozitelor începând de la finele lui 2009. Băncile din Grecia au încă anumite rezerve de active eligibile pentru a fi folosite în operaţiuni la BCE, precum şi acces la lichidităţi de 30 de mld. euro puse la dispoziţie de guvern, notează analiştii S&P.

Retrogradarea ratingului reflectă, de asemenea, riscuri semnificative pentru capitalul băncilor greceşti, care ar putea să se intensifice în cazul în care guvernul va restructura o parte sau întreaga datorie, potrivit agenţiei de rating.