BNR s-a conectat la sistemul european de plăţi în euro

Autor: Liviu Chiru 15.06.2011

BNR s-a conectat la sistemul european Target 2, ceea ce va permite băncilor locale să facă direct transferuri în euro, însă mai mulţi jucători de top precum BCR, BRD, ING sau Bancpost nu s-au arătat interesaţi de participarea la această platformă, preferând să deruleze în continuare operaţiunile în devize prin intermediul băncilor-mamă.

"Întrucât plăţile în euro au devenit o realitate a economiei româneşti, prin implementarea sistemului TARGET2-România, BNR a răspuns nevoilor sistemului bancar şi ale mediului de afaceri, asigurând un canal sigur, eficient, mai ieftin şi mai rapid de efectuare a plăţilor în euro, atât la nivel naţional, cât şi transfrontalier", a spus Sabin Carantină, directorul Direcţiei plăţi din BNR, citat de Mediafax. Doar 22 din cele 42 de bănci locale participă însă la acest sistem. Pe listă intră de la bănci de top precum Raiffeisen sau CEC până la jucători de talie mică precum ATE sau Banca Feroviară.

"BCR este participant indirect prin intermediul băncii-mamă (Erste Bank, Austria - n. red.), care este membră a Target", afir­mă reprezentanţii celei mai mari bănci de pe piaţă. Sabin Carantină a arătat că noua platformă ar trebui să aducă o creştere a concurenţei şi o scădere a comisioanelor la plăţile în euro. Băncile participante la Target 2 plătesc un comision maxim de 0,8 euro pe operaţiune.