Opinie Sorin Pâslaru, Redactor-şef ZF: Parcă făceaţi băi termale, terenuri de golf, 100.000 de locuinţe pentru tineri, 25.000 de case pentru profesori în comune. Acum desfiinţaţi judeţele?

Autor: Sorin Pâslaru 15.06.2011

27 octombrie 2008. Preşedintele Traian Băsescu a insistat asupra faptului că majorarea salariilor profesorilor cu 50% este sustenabilă, afirmând că "argumentul Ungaria", care a început să scadă economic după ce a majorat între 2002-2004 salariile în administraţie cu 50-70%, nu poate fi invocat, deoarece situaţia economică a celor două ţări este diferită. "România nu este în situaţia în care ni se tot prezintă Ungaria", a spus Traian Băsescu, explicând că ţara vecină a contractat credite comerciale pentru a construi, "în parteneriat public-privat, autostrăzi, în condiţii de rating C". Şeful statului a explicat că "o parte din bugetul Ungariei se duce, în prezent, către rambursarea acestor credite", iar "România nu se află în această situaţie".

12 ianuarie 2009. Ministrul turismului Elena Udrea: "Bucureştiul stă pe un izvor de apă termală şi fie se ştie acest lucru şi nu a fost valorificat, fie nu se ştia până acum. România are o treime din izvoarele termale din Europa şi cred că putem ajunge să fim una dintre primele destinaţii europene în turismul balnear".

16 ianuarie 2009. Premierul Emil Boc: "Proiectul de buget pentru 2009 va fi construit pe o creştere economică de 2,5%, faţă de 7,8% anul trecut, şi un deficit bugetar estimat în jurul a 2% din PIB".

16 ianuarie 2009. Preşedintele Traian Băsescu: "Ultimul lucru pe care îl va face România va fi să se împrumute la FMI. Ştiu că această idee este controversată, dar vom merge pe zonele practice. Economia României nu mai poate fi aşezată în matricea Fondului. Am depăşit marginile matricei pe care Fondul le impune unei economii şi nu numai economiei, ci şi societăţii. Putem coopera cu UE, cu Banca Mondială, cu Banca Europeană de Investiţii.

24 iulie 2009. Preşedintele Traian Băsescu: "Ungaria a adoptat soluţia tăierii masive de salarii şi de pensii. Nu sunt adeptul unei asemenea soluţii. Sigur, putem discuta despre reduceri de sporuri, dar în această perioadă nu sunt adeptul unei astfel de soluţii. Trebuie să încercăm, dacă putem, să trecem decent de perioada de criză. Cea mai uşoară soluţie ar fi să reducem cheltuielile bugetare, dar atât timp cât există şi alte soluţii, cred că trebuie să evităm acest lucru. România nu trebuie să fie «împovărată» de datorii la momentul ieşirii din criză şi la reluarea creşterii economice. România nu poate ieşi singură din criză. Obiectivul Guvernului nu este ieşirea din criză, ci diminuarea efectelor acesteia. Un program de ieşire din criză ar fi atât de scump, încât nu merită, trebuie să adoptăm măsuri pentru diminuarea efectelor crizei. Nu suntem nici SUA, nici Germania".

10 august 2009. Premierul Emil Boc: "Eu cred că deja în trimestrul IV al anului 2009 vom opri declinul economic. Mă bazez pe semnalele pe care le am din economie, pe semnalele externe pe care le văd şi pe faptul că măsurile pe care le-am luat, pe care foarte mulţi le-au criticat, încep să-şi arate roadele. Şi deja în 2010 putem vorbi de creştere economică, nu mare, dar vom putea vorbi de creştere economică".

5 ianuarie 2010. Ministrul dezvoltării regionale şi turismului Elena Udrea a declarat că s-a gândit la construirea unui teren de golf lângă Capitală, menţionând că există deschidere din partea Primăriei Snagov să pună la dispoziţia acestui proiect terenul. "Este doar o idee, pe care am avut-o pornind de la faptul că foarte mulţi iubitori de golf preferă să meargă în Ungaria şi Bulgaria să facă turism acolo", a explicat Elena Udrea.

7 ianuarie 2010. Ministrul dezvoltării regionale şi turismului Elena Udrea a declarat că intenţionează să construiască prin ANL, în următorii trei ani, aproximativ 100.000 de locuinţe pentru tineri. "Unul dintre obiectivele principale ale mandatului meu de ministru este ca în următorii trei ani să construiesc prin ANL locuinţe pentru cei aproximativ 100.000 de tineri care s-au adresat în acest sens administraţiilor publice locale", a spus Udrea.

9 iunie 2010. Ministrul dezvoltării regionale şi turismului Elena Udrea a declarat că ministerul pe care îl conduce ar putea prelua proiectul de realizare a Canalului Dunăre - Bucureşti, pe care să îl includă în Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. "Prin acest proiect urmărim legarea Capitalei la Dunăre, creând din Bucureşti o capitală dunăreană", a declarat ministrul dezvoltării regionale şi turismului, care a precizat că ar fi şi alte consecinţe economice ale acestui proiect, "care datează de decenii".

22 februarie 2010. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului vrea să construiască circa 25.000 de locuinţe în mai multe comune din ţară pentru profesori, medici, preoţi, ingineri şi specialişti care vor să lucreze în mediu rural, a declarat ministrul de resort Elena Udrea. "În fiecare comună va fi un complex rezidenţial cu zece case. Fiecare va avea o sută metri pătraţi. În total vor fi 25.000 de locuinţe, iar terenurile vor veni de la administraţiile locale", a spus Udrea. Ea a menţionat că fiecare comună din ţară va avea în medie zece astfel de locuinţe. "Dacă administraţia locală ne solicită, putem construi şi 12 case. Terenul va fi pus la dispoziţie de primării, care vor decide şi modul în care vor fi distribuite locuinţele de serviciu", a explicat Udrea. "Va fi o casă de tip unifamilial, iar fiecare casă va dispune de un teren în faţă, de aproximativ 500 metri pătraţi, care va putea fi folosit şi pentru alte activităţi, cum ar fi plantarea legumelor şi creşterea animalelor", a spus Udrea. "În funcţie de soluţiile tehnice care vor fi folosite pentru fiecare zonă în parte, termenul de finalizare a unei locuinţe va fi de şase luni. Cred că la finele lui 2011 vom putea avea gata toate cele 25.000 de locuinţe, numărul acestora însă depinde de cererea venită din partea consiliilor locale."

Mulţumim pentru tot. Acum vreţi să desfiinţaţi şi judeţele?

Sursa Ştirilor citate: Mediafax şi Ziarul Financiar