Marius Trif, Carpatica: Este mai greu de atras emitenţi pe bursa de la noi decât pe bursele din regiune

Autor: Adrian Cojocar 15.06.2011

Marius Trif, directorul general al firmei de brokeraj Carpatica Invest, spune că brokerii locali fac eforturi pentru a atrage companii private pe bursă, dar că listarea companiilor private este mai dificil de realizat decât pe alte pieţe din regiune, din cauza lipsei cumpărătorilor.

"Este mai greu de atras emitenţi pe bursa de la noi decât în celealte burse din regiune. La Varşovia dacă ai venit cu un emitent în câteva ore se vinde compania. La noi piaţa este mică şi nici nu avem prea mulţi cumpărători. Este un cerc vicios din care trebuie să ieşim. Listarea de către stat de companii pe bursa este un motor care va aduce volume şi cu siguranţă o să se deblocheze şi piaţa de capital. Pentru stat este oricum mai bine să scoată pachetele la vânzare prin intermediul pieţei de capital decât să le vândă la investitori strategici", explică Trif.

El spune că unii antreprenori români regretă acum că nu au făcut pasul pe bursă.

"Întotdeauna este loc de mai bine însă oamenii de afaceri români nu au văzut întotdeauna în bursă o oportunitate bună pentru ei şi deşii unii regretă că n-au făcut pasul pe bursă acum nu-şi mai permit să făc acest lucru pentru că nu mai au indicatorii financiari destul de atractivi necesari unei oferte publice iniţiale.

Cred că adevărul este la mijloc. Atât noi cât şi alţi brokeri de pe piaţă facem vizite săptămânale la companii fără să se concretizeze însă ceva. Ţinem şi seminarii ca să discutăm cu oamenii de afaceri să-şi atragem spre piaţă", mai spune şeful carpatica Invest.