Pentru 10.000 €/lună, românii conduc avioane în SUA

Autor: Mirabela Tiron 15.06.2011

Salariile mici din ţară îi determină pe piloţii români să îşi caute locuri de muncă în străinătate, acolo unde un comandant poate câştiga lunar şi 10.000 de euro, iar un pilot începător circa 3.000 de euro.

"Profesia de pilot este foarte ase­mă­nătoare cu cea de medic în România. Ca şi medicii, piloţii români cu experienţă plea­că să lu­creze în străinătate pe salarii mult mai mari. Dacă în medicină exodul a început în urmă cu câţiva ani, în aviaţie cred că a început de anul trecut", a declarat Adrian Marinescu, directorul general al Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă (SSAC).

În ultimii 12 ani de pe băncile Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă au ieşit peste 350 de români calificaţi pentru meseria de pilot de avion comercial, din care câteva zeci lucrează pentru ope­ratori aerieni din străinătate.

Daniel Tokici, 54 de ani, pilot de avion şi instructor la SSAC, susţine că după şase ani de experienţă ca pilot în ţară a plecat în Canada, unde salariile piloţilor şi ale instructorilor nu se compară cu cele primite în România. Astfel că dacă un instructor de zbor de la Şcoala Superioară de Aviaţie primeşte lunar în jur de 3.000 de lei (1.000 $), în Canada câştigă 3.000 de dolari pe lună.

"Am colegi care sunt piloţi de avion în Dallas sau Arizona şi care nu vor să se mai întoarcă în ţară. Eu m-am întors pentru a-mi relua calificările", a spus Tokici.