Isărescu: Nu mai există câmp de expansiune pentru creditarea populaţiei

Autor: Claudia Medrega 16.06.2011

Băncile trebuie să acorde o importanţă mai mare creditării companiilor, având în vedere că nu mai există spaţiu de expansiune rapidă pentru creditarea populaţiei, ritmurile posibile fiind de 3-5%, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

"Este clar că domeniul asta a ajuns la o saturare (creditul de retail - n.r.). Cum să stimulezi consumul, când necazul în care am ajuns a fost cauzat chiar de expansiunea consumului. Toatele datele arată, în privinţa gradului de îndatorare a populaţiei bancabile, că nu mai există câmp de expansiune rapidă. Există doar câmp de replacement, undeva pe la 3-5%. Nu o să mai vedem ritmuri de 50-60%", a declarat Isărescu.

El a susţinut că în România există un dezechilibru, având în vedere că segmentul de creditare a companiilor a rămas în urmă în cazul unor bănci şi există, în unele situaţii, probleme legate de citirea bilanţurilor de companie.

Guvernatorul BNR a amintit că unele bănci au dificultăţi cu reţeaua supradimensionată, nepregătită pentru altceva decât pentru credite de retail.