Avocaţii: Comisionul de analiză se plăteşte şi dacă renunţi la credit

Autor: Ciprian Botea 16.06.2011

Clienţii trebuie să suporte comisionul de analiză a dosarului de credit, chiar dacă decid să dea înapoi sumele primite în termenul de 14 zile în care au dreptul să se răzgândească prevăzut de legea 281/2010 - cea care transpune prevederile privind protecţia consumatorilor de credite introduse prin celebra Ordonanţă 50 - spun avocaţii.

"Comisionul de analiză se percepe pentru un serviciu care a fost finalizat cu succes de către creditor, iar clientul are obligaţia să-l achite chiar dacă se retrage din contractul de credit în termenul prevăzut de lege", a declarat Elena Jipa, avocat în cadrul HM&Partners, la un seminar de specialitate.

Odată cu noua legislaţie, care a transparentizat condiţiile de cost la creditele de retail, băncile şi companiile de leasing nu mai pot percepe comisioane de analiză calculate ca procent din suma acordată, fiind obligate să stabilească sume fixe indiferent de valoarea finanţării. La un credit de consum sau leasing comisionul de analiză este de 100-200 de euro, în timp ce la un credit imobiliar poate urca la 700-800 de euro. "Se interzice perceperea unui comision de analiză dosar în cazul în care creditul nu se acordă", este prevederea inclusă în lege.

La un an de la publicarea ordonanţei, schimbările aduse de aceasta stârnesc încă nemulţumire în rândul companiilor de leasing şi credite de consum. "Am câştigat un consumator care îşi cunoaşte mai bine locul în contractul de credit. Problema este că se pune accentul pe informare şi transparenţă, dar nu şi pe noţiunea de educare a clientului", spune Adriana Ahciarliu, secretarul general al ALB România.