Băncile elveţiene vor fi cele mai sigure din lume

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 16.06.2011

Politicienii elveţieni s-au pus de acord asupra unor noi reguli menite să asigure unul dintre cele mai ridicate grade de siguranţă pentru băncile ţării, scrie The Telegraph.

Legislatorii au aprobat o majorare dramatică a nivelului de capital pe care Credit Suisse şi UBS, cele mai mari bănci ale ţării, vor fi obligate să-l deţină în bilanţuri pentru ca astfel să fie capabile să facă faţă unei noi crize financiare fără a avea nevoie de sprijin din partea guvernului.

Conform noilor reguli, băncile vor fi obligate să atragă capital nou în valoare de peste 150 de miliarde de franci elveţieni (123,4 miliarde de euro) prin majorarea raportului de capital Tier 1 la 19% din activele ponderate la risc, 10% sub formă de capital de bază (core Tier 1) ce poate fi trans­format imediat în lichidităţi şi 9% în active uşor de vândut.

Noile reguli adoptate de Elveţia sunt de asemenea considerabil mai dure decât standardele internaţionale Basel III în conformitate cu care băncilor li se va cere să-şi majoreze capitalul de bază (core Tier 1) la 7%, în creştere de la nivelul actual de 2%.

UBS a salutat asigurările conform cărora noile reguli privitoare la capital avute în vedere nu vor fi severe după cum se aştepta din cauza modului în care vor fi tratate subsidiarele.

"Suntem mulţumiţi de deciziile luate de consiliul de stat până acum, în special de asigurările conform cărora cerinţele stricte de capital ce vor fi impuse companiei-mamă nu vor rezulta în cerinţe mai mari la nivel de grup", se arată într-o declaraţie a băncii elveţiene.

UBS, care a beneficiat de fonduri de stat pe perioada crizei financiare, a avertizat că noile reglementări ar putea-o forţa să-şi mute divizii peste hotare şi a solicitat o amânare de un an pentru a permite o claritate sporită în ceea ce priveşte reglementările internaţionale.