Cum văd cei mai mari administratori de fonduri locali criza din Grecia

Autor: Roxana Daniela Pricop 18.06.2011

Escaladarea crizei datoriilor Greciei a gonit investitorii de pe pieţele de acţiuni, afectate de corecţii ample în ultimele zile. Bursele s-ar putea calma după mai bine de un an de incertitudini dacă liderii europeni se vor pune de acord ca restructurarea datoriilor să aibă loc voluntar şi organizat, susţin administratorii de fonduri.

Pieţele europene de acţiuni au scăzut puternic joi pe fondul temerilor privind un posibil default al datoriilor Greciei, titlurile bancare înregistrând printre cele mai accentuate evoluţii negative. Moneda europeană s-a depreciat accentuat pe pieţele internaţionale în faţa dolarului şi a francului elveţian.

La Bucureşti, principalii indici bursieri au deschis în scădere, până la un minus de 3% faţă de referinţa de miercuri, acţiunile bancare şi cele energetice afişând cele mai mari deprecieri. Leul a continuat să se deprecieze în raportul cu euro, iar raportul leu/franc a depăşit recordul istoric de 3,5050 înregistrat din 30 decembrie.

"Investitorii fug de acţiuni şi de mărfuri şi se refugiază în cash, aur sau în bonduri emise de Statele Unite pentru că se tem că un eventual faliment al Greciei va avea un impact similar prăbuşirii băncii de investiţii Lehman Brothers.

Nu văd motive pentru o îmbunătăţire a apetitului la risc în următoarele zile, toţi investitorii aşteaptă să vadă ce decizie vor lua liderii europeni cu privire la salvarea Greciei. Cu cât mai repede va fi luată decizia de restructurare a datoriilor Greciei, cu atât mai bine pentru că aceasta ar putea fi percepută pozitiv şi ar calma pieţele", a spus Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Pensii.

Pe termen scurt, două sunt momentele-cheie pentru salvarea Greciei: votul de marţi 21 iunie din Parlamentul grec pentru noul guvern şi plata de către Fondul Monetar Internaţional pe 29 iunie a următoarei tranşe pentru Grecia. Datoria Greciei este cea mai mare din istoria zonei euro, fiind estimată să atingă în acest an 158% din PIB.

"Sunt pesimist cu privire la evoluţia pieţelor de acţiuni pe termen foarte scurt, de câteva zile. În două sau trei săptămâni, dacă apar veşti pozitive dinspre Grecia, o posibilă restructurare a datoriilor sau un consens al liderilor europeni privind salvarea ţării, ne putem aştepta la o întoarcere pe plus a pieţelor de acţiuni", a spus Dan Popovici, drectorul de investiţii al societăţii de administrare OTP Asset Management.

Restructurarea datoriilor este singura soluţie posibilă pentru calmarea pieţelor este şi opinia lui Jan Pricop, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor KD Investments.

"Cu siguranţă va avea loc restructurarea datoriilor până la finalul acestui an. Reacţia pieţelor la acest eveniment este însă dificil de estimat, iar o înrăutăţire a situaţiei din Grecia ar putea pune beţe în roate redresării economiei româneşti, însă nu este singurul factor de risc pentru România", a mai spus directorul KD.

Dan Nicu, directorul general al BRD Asset Management, este însă de părere că impactul crizei din Grecia se va resimţi în principal la nivelul băncilor greceşti prezente în România.

"Nu există riscul ca băncile greceşti prezente în România să intre în default. Expunerea pe băncile greceşti comportă un grad de risc ridicat, iar pentru acest lucru se plăteşte o primă ridicată de risc", a spus Nicu.

Prima de risc s-a regăsit în dobânzile ridicate plătite pentru depozite de băncile greceşti din România, de care au profitat şi fondurile locale de investiţii în ultimii trei ani.

"Pe fondul escaladării crizei datoriilor din Grecia, ne-am redus expunerea pe depozite bancare deschise la băncile greceşti din România până la 2% în active. Nu considerăm că poate apărea riscul unei crizei de lichidităţi pentru băncile greceşti din România , având în vedere că BNR a afirmat că au solvabilitatea peste 11%, un nivel confortabil al lichidităţii, şi dispun de planuri de rezervă", a spus Nicolae Albu, director de investiţii la societatea de administrare a investiţiilor Erste Asset Management.