Guvernul schimbă Legea gazelor timp de nouă luni pentru a menţine preţurile la populaţie

Autor: Roxana Petrescu 16.06.2011

Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă prin care începând cu data de 1 iulie, pe o perioadă de nouă luni de zile, se vor produce anumite derogări de la Legea gazelor 351/2004, astfel încât în această perioadă consumatorii casnici vor beneficia de preţuri constante la gazele naturale.

"Începând cu data de 01 iulie 2011, prin derogare de la prevederile articolului 98, aliniatul (3), articolul 100 aliniatul 5 din Legea gazelor nr. 315/2004, pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei, furnizarea gazelor naturale se realizează în condiţiile stabilirii pentru o perioadă de nouă luni a unei structuri de amestec import-intern în care ponderea cantităţilor de gaze naturale din import în amestecul lunar de gaze naturale să fie astfel stabilită încât pentru consumatorii menţionaţi mai sus în perioada respectivă preţurile finale reglementate să rămână constante", se arată în textul ordonanţei de urgenţă aprobate ieri de guvern.

Potrivit Legii gazelor nr. 315/2004, prin articolele invocate de textul ordonanţei de urgenţă sunt interzise orice practici care utilizează sistemele de preţuri şi tarife ca instrumente de pro­tecţie socială şi/sau pentru sub­ven­ţio­narea directă sau indirectă a consumatorilor.

"Asigurarea de către stat a unui anumit nivel de protecţie socială pentru unele categorii de consumatori se va realiza prin acordarea de subvenţii sau de ajutoare direct acestora. Siste­mul de preţuri şi tarife conduce la realizarea unei pieţe moderne şi competitive a gazelor natu­rale", se arată în aliniatul 3 al articolului 98 din Legea ga­zelor.

În articolul 100 aliniatul 5 se spune că "pentru acoperirea necesarului de gaze naturale, toţi consumatorii au dreptul de a fi alimentaţi cu gaze naturale în aceeaşi structură intern/import a surselor. Pentru piaţa reglementată, asigurarea în această structură a cantităţilor de gaze naturale se realizează de către furnizorii licenţiaţi, aceştia având acces nediscriminatoriu la sursele interne de gaze naturale".

În mod normal, orice consumator de gaze naturale din România este alimentat prin intermediul unui coş format din gaze produse local şi gaze importate din Rusia. Prin aprobarea acestei ordonanţe de urgenţă, Guvernul a decis formarea unui coş de gaze exclusiv destinat consumatorilor casnici, care să fie alimentat proponderent cu gaze produse de Romgaz şi Petrom, de două ori mai ieftine faţă de cele din Rusia. Practic, acest lucru va duce la creşteri de preţ pentru consumatorii industriali care vor fi alimentaţi cu un coş de gaze în care pon­derea importurilor din Rusia va fi mai mare.

"Una dintre măsurile cu efect imediat o constituie crea­rea unei noi structuri aferente amestecului de gaze exclusiv pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică destinată consumului populaţiei, structură în care ponderea de gaze naturale din producţie internă va fi diferită de structura amestecului gazelor naturale destinată celorlalţi consumatori de pe piaţa reglementată de gaze naturale", se arată în nota de fundamentare o ordonanţei de urgenţă aprobate ieri de guvern prin care practic se creează două coşuri de gaze naturale pentru două categorii diferite de consumatori.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dan Iulius Plaveti, spune că decizia a fost luată astfel încât populaţia să treacă iarna 2011-2012.

"Guvernul a decis să ajute populaţia în perioada de criză. În decembrie de exemplu, coşul pentru populaţie va fi format în procent de 100% din gaze produse local. Producătorii de energie termică beneficiază de acest ajutor astfel încât să fie protejaţi de fenomenul debranşărilor", a declarat Plaveti, care nu a precizat cu cât se vor scumpi gazele pentru industrie.

Potrivit datelor ANRE în primele şase luni ale anului, importurile de gaze au reprezentat 26% din consumul naţional. În primele patru luni ale anului, preţul pe mia de metri cubi de gaze importate din Rusia a fost de circa 404 dolari. Pentru producătorii locali, preţul mediu recomandat de ANRE a fost în primele trei luni ale anului de circa 160 de dolari pe mia de metri cubi.

În textul ordonanţei se arată că dupe expirarea perioadei de nouă luni "furnizarea gazelor naturale se va realiza în condiţiile stabilirii de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, a unei structuri de amestec import-intern de gaze naturale."