Analiză "Gândul": Salariile, PIB-ul şi productivitatea pe cele opt regiuni de dezvoltare

Autor: Victor ROTARIU 17.06.2011

Din harta economică şi a mediului de afaceri a regiunilor de dezvoltare din România reiese nu numai decalajul enorm dintre regiuni, ci şi dintre judeţele aflate în aceeaşi regiune de dezvoltare, scrie "Gândul", care face o analiză a salariilor, PIB-ului şi productivităţii pe cele opt regiuni.

REGIUNEA VEST

Timiş, de exemplu, deţine 42% din forţa de muncă totală din Regiunea Vest şi are un indice de productivitate, PIB/cap de locuitor, de 8.700 de euro, cu 30% peste media regiunii şi cu 83% peste cel înregistrat în Caraş Severin. În acelaşi timp, Timiş are şi cel mai mare salariu mediu net plătit angajaţilor, de 1.459 de lei pe lună. Un alt capitol la care Timiş stă bine este şi rata şomajului, de numai 3,2%, de peste două ori mai mică decât cea din Caraş Severin, de 8,4%, sau decât cea din Hunedoara, de 7,8%.

În ceea ce priveşte valoarea economiei regionale, a PIB, aceasta este estimată la 54,2 miliarde de lei anul acesta, conform estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), respectiv 9,96% din PIB-ul naţional. Judeţul cu cea mai mică economie este Caraş Severin, cu 6,3 miliarde de lei anul acesta, de patru ori mai mică decât cea a Timişului, de circa 25 de miliarde de lei.

Industria cu valoare adăugată e la ea acasă

Liderul regional, Timiş, e dominat de doi giganţi locali, Delphi Packard România (la Sânnicolau Mare) cu circa 7.500 de angajaţi la ora actuală şi o cifră de afaceri de peste 180 de milioane de euro în 2009 şi Continental Automotive România, care a derulat afaceri de peste 140 de milioane de euro acum doi ani. Pe lista companiilor importante se află şi Nestle, Alcatel Lucent şi Confort SA.

În Arad industria auto este cel mai bine reprezentată, prin Takata Petri. Compania producătoare de volane, centuri de siguranţă şi alte piese sau echipamente auto a avut în 2009 peste 4.500 de angajaţi şi afaceri de peste 210 milioane de euro. O altă firmă foarte importantă pentru economia locală este şi Astra Vagoane SA, cu afaceri de peste 100 de milioane în perioada precizată.

Cel mai mare angajator se află în Hunedoara: Compania Naţională a Huilei angaja în 2009 peste 10.000 de persoane (ulterior au urmat însă disponibilizări consistente) şi avea afaceri de peste 160 de milioane de euro. Citiţi mai mult despre salariile, PIB-ul şi productivitatea pe cele opt regiuni de dezvoltare pe www.gandul.info