România va putea în 4-5 luni să vândă titluri de stat şi în dolari pe pieţele internaţionale

Autor: Marius Radu - Mediafax 17.06.2011

Ministerul Finanţelor a început un proces de upgradare a programului de titluri de stat pe termen mediu (MTN), care prevede ca în 4-5 luni Trezoreria să se poată împrumuta de pe pieţele internaţionale şi în dolari, a declarat vineri secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi.

El a arătat că decizia de îmbunătăţire a programului de Medium Term Notes a fost luată în contextul în care există interes din partea fondurilor.

"Sunt foarte multe fonduri americane care sunt foarte interesate de pieţele emergente. (…) America are avantaje, au apetit pentru maturităţi mai lungi, iar sumele sunt mult mai mari", a spus Drăgoi, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, decizia privind fi o eventuală emisiune de titluri de stat în dolari pe pieţele externe va fi luată doar în baza contextului din momentul respectiv.

Oficialul Finanţelor a mai arătat că principiul rămâne acela de a avea o finanţare echilibrată de pe piaţa internă şi externă.

România a atras săptămâna trecută 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani, iar întreaga sumă subscrisă a fost de 3 miliarde euro.

Investitorii din Marea Britanie, Irlanda şi SUA au primit 50% din obligaţiunile în euro plasate de România pe pieţele internaţionale prin programul MTN (Medium Term Notes), iar fondurile de investiţii au atras 58% din valoarea totală împrumutată, de 1,5 miliarde de euro, potrivit unor surse bancare.

Cel mai recent împrumut de pe pieţele externe a avut loc în martie 2010, când România a atras un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat la 4,9 miliarde euro.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro.