SUA ar putea acuza de fraudă unele agenţii de rating pentru rolul în declanşarea crizei

Autor: Marius Oncu 17.06.2011

Autorităţile americane ar putea acuza de fraudă unele agenţii de rating pentru rolul jucat de acestea în derularea unor tranzacţii, cu obligaţiuni garantate prin ipoteci, care au contribuit la declanşarea crizei financiare, au afirmat surse apropiate situaţiei pentru cotidianul Wall Street Journal.

Ancheta Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare din Statele Unite privind aceste tranzacţii a fost extinsă şi la marile agenţii de rating, inclusiv Standard & Poor's şi Moody's, au spus sursele.

Marile agenţii de evaluare financiară au fost criticate de politicienii americani pentru rolul "cheie" în criza financiară.

Companiile vizate au evitat, însă, măsuri punitive din partea autorităţilor de reglementare şi au respins procesele private. Afacerile agenţiilor de rating şi-au revenit odată cu pieţele financiare.

Comisia pentru Bursă din SUA anchetează acum dacă firmele de rating sunt vinovate de fraudă pentru că nu au cercetat suficient pentru a evalua adecvat portofoliile de ipoteci subprime şi alte împrumuturi folosite în tranzacţiile cu obligaţiuni garantate prin ipoteci, afirmă sursele citate.

În urma anchetei, autorităţile americane ar putea decide să nu acuze firmele de rating de fraudă, notează Wall Street Journal.