Erste: Există temerea că ar putea ieşi valută din România din cauza problemelor cu Grecia

Autor: Razvan Voican 19.06.2011

Leul a fost cel mai afectat săptămâna trecută de noul episod de acutizare a crizei elene, din cauza expunerii României faţă de băncile greceşti, care deţin aproape 20% din piaţă, scrie într-un raport de vineri Rainer Singer, unul dintre cei doi şefi ai departamentului de cercetare pe Europa Centrală şi de Est la Erste Group, acţionarul majoritar al BCR.

"Temerea este că ar putea ieşi valută din România, ceea ce ar sufoca economia. Este imposibil de spus cum va evolua criza elenă. Totuşi, situaţia actuală a României diferă din multe puncte de vedere faţă de cea din 2009, când ameninţarea unei retrageri de capital străin era de asemenea prezentă", consideră Singer.

El notează ca elemente pozitive reducerea drastică a dependenţei de fluxurile de capital străin, majorarea rezervelor valutare ale BNR şi acordul cu FMI în derulare. Acesta este însă tratat ca fiind un acord de tip preventiv, adică tragerea celor 3,6 mld. euro alocate ar avea loc doar în situaţii excepţionale.

În acelaşi context, analiştii BCR au remarcat săptămâna trecută mişcări ale investitorilor străini de vânzare de titluri româneşti din portofolii. "Nu au fost însă spectaculoase, din cauza lichidităţii reduse, iar randamentele au rămas în mare neschimbate."

Noile tensiuni legate de Grecia au avut însă un impact puternic pe piaţa valutară, unde cursul a sărit la 4,245 lei/euro. Ca atare, BCR şi-a majorat uşor prognoza de curs pentru finalul anului de la 4,10 la 4,15 lei/euro.

Din cauza prezenţei substanţiale a băncilor greceşti, România a fost penalizată vineri şi la capitolul percepţie de risc şi astfel CDS-urile (preţul asigurării contra riscului de default) au urcat cu 15 puncte de bază (0,15 puncte procentuale) într-o singură zi, până la 254 de puncte de bază. În urmă cu o săptămână se situau în jur de 230 de puncte.

Pieţele internaţionale au devenit foarte nervoase la sfârşitul săptămânii trecute din cauza înmulţirii speculaţiilor privind un posibil default al Greciei. Bursele europene şi moneda euro au suferit scăderi importante.

Oficialii BNR au afirmat că monitorizează atent situaţia băncilor elene şi că au pregătite planuri de reacţie în caz de nevoie.