Cel mai important bancher din Europa: Noi ne-am făcut datoria. Moneda euro este stabilă şi credibilă

Autor: Marius Oncu 19.06.2011

Euro este o monedă stabilă şi credibilă, a declarat, duminică, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), avertizând, însă, că guvernanţa economică din uniunea monetară trebuie îmbunătăţită, potrivit cotridianului Wall Street Journal.

Trichet a lăudat stabilitatea preţurilor din zona euro, afirmând că BCE asigură această evoluţie, cu o inflaţie anuală mai mică de 2%, de mai bine de 12 ani. Şeful BCE a primit duminică premiul Economia Globală 2011 al Institutului Kiel pentru Economie Mondială.

Remarcile lui Trichet survin în contextul reuniunii miniştrilor de Finanţe duminică seara la Luxemburg pentru a discuta un al doilea pachet financiar care să ajute Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată.

"Am apărat puterea de cumpărare a euro", a spus Trichet, adăugând că BCE va continua să facă tot ce este necesar pentru stabilitatea preţurilor.

Totodată, după o perioadă de reducere cauzată de criză, dezechilibrele globale încep din nou să se amplifice.

"Zona euro are un interes major într-o reechilibrare la nivel global, mai ales prin politici locale mai sigure în întreaga lume", a spus el, adăugând că nivelul ridicat al şomajului din zona euro este inacceptabil.

BCE este responsabilă de politicile monetare, dar nu şi de cele economice, a spus Trichet.