Francul elveţian, un coşmar pentru cei care au luat credite

Autor: Cristian Hostiuc 19.06.2011

Leul, moneda naţională, a pierdut săptămâna trecută 1,7% faţă de euro din cauza înrăutăţirii situaţiei din Grecia, care i-a determinat pe mulţi investitori şi speculatori să cumpere euro pentru a se proteja de turbulenţe.

Euro a ajuns la 4,2291 lei la cursul BNR de vineri, pe o piaţă extrem de stresată de ceea ce se întâmplă în Grecia, care afectează întreaga Europă, deci şi România.

Dincolo de cursul leu/euro cel mai semnificativ eveniment a fost faptul că francul elveţian a atins faţă de leu cel mai ridicat nivel din istorie, 3,5099 lei, ceea ce îi face pe deţinătorii de credite în franci elveţieni să "îşi smulgă părul din cap". Numai săptămâna trecută francul elveţian a crescut cu aproape 3%. De la începutul lui 2008, francul elveţian, care la vremea respectivă părea moneda ideală în care să iei credit, a crescut cu 60%.

În numai doi-trei ani creditul în francul elveţian a devenit un coşmar pentru românii care au ales să se împrumute în această monedă. Dincolo de scăderea leului faţă de euro, care de la începutul lui 2008 până acum a fost de 17%, principala problemă a fost aprecierea francului faţă de euro, care a lovit astfel puternic în cursul leu/franc elveţian. Odată cu venirea crizei investitorii din întreaga lume au cumpărat franci elveţieni, principala monedă de refugiu în vremuri tulburi, ceea ce a determinat aprecierea puternică faţă de toate monedele lumii. Cei care s-au împrumutat în România în franci elveţieni cer pe site-uri Băncii Naţionale să intervină în ajutorul lor.

La Bucureşti, francul este cotat indirect, respectiv se cotează cursul leu/euro, cel pe care BNR îl influenţează, apoi se ia cursul euro/franc elveţian de pe piaţa internaţională, cel pe care BNR nu îl poate influenţa, şi rezultă cursul leu/franc elveţian.

Săptămâna aceasta atenţia va fi în continuare asupra situaţiei din Grecia. Dacă eforturile liderilor europeni de a salva Grecia de la un faliment din cauza datoriilor mari vor avea succes, atunci situaţia de la Bucureşti se va mai linişti. 17% din sistemul bancar românesc este controlat de bănci cu acţionari eleni - Alpha Bank, Bancpost (EFG Eurobank), Banca Românească (NBG), Piraeus, ATE Bank şi Emporiki.

BNR spune că monitorizează "săptămânal" ceea ce se întâmplă pe relaţia dintre băncile locale şi băncile-mamă şi că ia toate măsurile care se impun.