Ce trebuie să ştie firmele şi populaţia în urma reorganizării Fiscului?

Autor: Claudia Medrega 19.06.2011

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să trimită acasă circa 2.000 de angajaţi, primii 1.200 în următoarele 60 de zile, şi să desfiinţeze aproximativ 150 de administraţii financiare, adică o treime.

În condiţiile în care rămân mai puţine administraţii fiscale şi mai puţin angajaţi care să relaţioneze cu contribuabili şi să răspundă solicitărilor lor, apar o serie de întrebări: unde şi câţi km vor merge românii să depună declaraţiile fiscale şi să plătească impozitele? Vor mai sta la cozi? Şi care va fi impactul reorganizării Fiscului asupra activităţii de combatere a evaziunii fiscale?

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a dat vineri asigurări că "desfiinţarea administraţiilor fiscale nu se face haotic" şi a amintit că începând din acest an se depune declaraţia unică.

"Avantajele sunt simplificarea şi reducerea numărului de drumuri, precum şi reducerea contactelor contribuabililor cu oamenii de la ghişeu. În scopul consolidării, desfiinţăm unele administraţii fiscale neperformante, cu un cost al colectării veniturilor peste medie şi aflate la distanţe geografice apropiate", a declarat vineri Blejnar într-o conferinţă de presă.

Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a adus în discuţie faptul că reducerea numărului de angajaţi de la Garda Financiară nu pune în pericol activitatea de combatere a evaziunii fiscale în condiţiile în care funcţionează şi alte structuri de verificare cum ar fi inspecţia fiscală.

Din a doua jumătate a acestui an, angajaţii Fiscului vor interacţiona preponderent cu popu­laţia, în condiţiile în care firmele vor depune declaraţiile pe internet şi nu vor mai sta la cozi interminabile. Toate firmele, inclusiv cele mici, sunt obligate să depună, pentru obligaţiile aferente lunii iulie, doar online declaraţiile lunare privind contribuţiile sociale şi impozitul pe venit (112) şi declaraţia de TVA.

Procedura declaraţiei unice a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011, însă a fost agreată o perioadă de tranziţie de şase luni. Până 1 iulie 2011, firmele mici au avut posibilitatea să depună declaraţia unică fie prin internet, fie la ghişeu. Firmele mari şi mijlocii au avut obligaţia să depună online aceste declaraţii fiscale începând cu 25 octombrie 2010.

Depunerea declaraţiilor într-o manieră mai facilă, adică online, şi de către persoanele fizice nu este încă la îndemâna oricui, având în vedere că este condiţionată de obţinerea unui certificat digital, care nu e ieftin.

Conform evidenţelor fiscale, numărul total de contribuabili ce au obligaţia depunerii declaraţiei 112 este de aproape 470.000. Statisticile Fiscului indică faptul că depunerea prin internet este preferată de firmele cu peste 1.000 de angajaţi, în timp ce societăţile comerciale cu mai puţin de 10 angajaţi au preferat depunerea în formă fizică, la ghişeu.

În ceea ce priveşte plata impozitelor şi taxelor locale, potrivit celor mai recente date anunţate românii au plătit cu cardurile impozite în valoare de 46 mil. lei (circa 11 mil. euro) în primele patru luni din 2011, dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Conform datelor organizaţiei de plată Visa Europe, numărul tranzacţiilor efectuate cu cardurile pentru plata impozitelor a fost de 140.000 în perioada ianuarie-aprilie, dublu faţă de acelaşi interval din 2010. Plăţile online au reprezentat 16% din totalul tranzacţiilor. Aproximativ 130 de primării din ţară acceptă plata cu cardul a impozitelor, dintre care 25 de instituţii au implementat şi sistemul de plată online.

Cum se fac disponibilizările la Fisc

Fiscul va disponibiliza aproximativ 2.000 de angajaţi, 1.200 urmând să plece acasă în următoarele 60 de zile."Un număr de 4.927 de posturi vor fi desfiinţate. În urmă cu câteva zile cifra angajaţilor era de 34.027. Vor rămâne 29.100 de angajaţi. Dintre posturile care vor fi desfiinţate, aproximativ 2.000 sunt ocupate. Deci, 2.000 de angajaţi ai Fiscului va trebui să plece acasă. Facem o testare să vedem care sunt acei oameni care trebuie să plece. Arpximativ 1.200 de de la Garda Financiară şi Vamă vor fi disponibilizate în următoarele 60 de zile. Disponibilizările nu vor fi realizate pe criterii sociale, ci pe criterii profesionale", a spus Blejnar.

ANAF va trimite astăzi preavize pentru majoritatea angajaţilor de la Garda Financiară, urmând ca după finalizarea testărilor să se stabilească care angajaţi vor fi disponibilizaţi sau relocaţi în alte judeţe sau departamente.

Blejnar a mai spus că vor mai fi desfiinţate şi 550 de posturi de conducere, pentru pentru a se putea încadra în coeficientul de 12%, respectiv cel mult 12 şefi la 100 de angajaţi. "Nu sunt mulţumit în totalitate de activităţile desfăşurate de unii angajaţi ai Fiscului. Sunt atât constatări personale, cât şi semnale de la oamenii de afaceri. Trebuie să facem curăţenie şi în ceea ce priveşte competenţele profesionale. O parte din personal va fi redirecţionat spre direcţia Mari Contribuabili sau spre alte direcţii deficitare ca număr de personal. Vreau să dublez numărul de angajaţi de la direcţia de Mari Contribuabili, la 700".

Ce s-a întâmplat până acum cu declararea şi plata impozitelor

În mod uzual, au existat perioade pe parcursul unui an, când administraţiile financiare au fost asaltate de contribuabili, cum ar fi de exemplu intervalul din jurul datei de 15 mai când trebuie depus formularul prin care se declară veniturile încasate în anul precedent.

Există şi problema deplasării la sedii diferite pentru depunerea declaraţiilor. De exemplu, în Bucureşti, în sectoarele 3 şi 4, persoanele fizice şi persoanele juridice trebuie să se deplaseze la sedii diferite pentru depunerea declaraţiilor. În celelalte sectoare, există sedii comune pentru cele două categorii de contribuabili, în unele cazuri pe etaje diferite. Persoanele juridice depun declaraţiile de TVA, bilanţurile, balanţa la administraţiile finanţelor publice de sector, la ghişee diferite de cele alocate persoanelor fizice. Iar plata impozitelor pe maşină şi casă se poate face la CEC sau la Poştă. Ca şi plata amenzile de circulaţie, sumele intrând la bugetele locale. Plata impozitelor şi taxelor, altele decât cele care intră la bugetele locale, se poate face la administraţiile financiare, unde există ghişee ale Trezoreriei. Cert este că la un funcţionar depui declaraţiile şi la altul plăteşti impozitele.