Finanţele le-au dat temă avocaţilor să facă actele pentru o emisiune în SUA

Autori: Razvan Voican , Claudia Medrega 19.06.2011

Casele de avocatură angajate în programul de finanţare externă pe termen mediu de 7 mld. euro au primit mandat de la Ministerul Finanţelor să pregătească documentaţia necesară unei emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Fiind vorba despre un dosar laborios pe baza căruia să fie obţinută aprobarea de a emite titluri pe piaţa americană, pregătirile ar putea dura câteva luni.
"În 4 - 5 luni Ministerul Finanţelor va avea opţiunea să emită titluri în dolari în cadrul programului MTN, fiind început un proces de upgradare a programului. Decizia va fi luată în baza contextului de atunci", a declarat Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu Trezoreria.
El a reamintit că obiectivul rămâne de a avea o finanţare echilibrată între piaţa internă şi cea externă, iar o a doua emisiune din programul de 7 mld. euro este posibilă până la sfârşitul anului.
"Există foarte multe fonduri americane care sunt foarte interesate de pieţele emergente. Avantajele sunt apetitul pentru maturităţi mai lungi şi faptul că sumele sunt mult mai mari. În cazul lansării unor emisiuni în SUA, procesul de due dilligence este însă mult mai amplu decât în cazul pieţelor europene. Durează 3 - 5 luni. Nu spun că vom emite neapărat în dolari, nu ştiu care va fi contextul la acel moment", a explicat Drăgoi.
Pentru consilierea juridică necesară în programul MTN (medium term notes) Finanţele au angajat firmele Allen & Overy şi Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu. La rândul lor, aranjorii Erste Group şi Societe Generale lucrează cu Clifford Chance.
Cel mai mare împrumut privat extern atras de România în urmă cu mai bine de o săptă­mână a fost subscris în proporţie de jumătate de investitori britanici şi americani (off-shore). Pe de altă parte, bănci şi clienţi de-ai lor din România au cumpărat 20% din titlurile în valoare totală de 1,5 mld. euro.
Ministerul Finanţelor a prins o adevărată fereastră de oportunitate cu această emisiune pentru că vinerea trecută acutizarea tensiunilor legate de Grecia a făcut ca CDS-urile pentru România să sară la 254 de puncte de bază (faţă de circa 230 de puncte la momentul emisiunii), percepţia de risc deteriorându-se din cauza prezenţei locale importante a băncilor greceşti. Analiştii Erste consideră că România s-ar putea confrunta cu ameninţarea unor retrageri de valută în acest context.