Franţa analizează două noi cazuri de contaminare cu E.coli în urma consumului de hamburgheri

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 19.06.2011

Autorităţile franceze cercetează două noi posibile cazuri de contaminare cu bacteria E.coli în urma consumului de hamburgheri din carne de vită după ce şapte copii au fost deja spitalizaţi după ce au fost infectaţi, potrivit The Associated Press.

Autorităţile din sectorul sănătăţii au cerut retra­gerea de pe piaţă a 10 tone de bulete din carne de vită congelate produse în Franţa şi comercializate de lanţul german de supermarketuri Lidl, însă au declarat că nu există nicio legătură cu cazurile letale din Germania.

Şapte copii, cu vârste cuprinse între 18 luni şi 8 ani, au fost spitalizaţi după ce au fost infectaţi cu E.coli în urma consumului de hamburgheri în nordul Franţei.

Ministrul francez al sănătăţii Xavier Bertrand a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că doi noi pacienţi sunt examinaţi pentru a se determina dacă sunt infectaţi cu bacteria E.coli.
Medicii de la Lille University Hospital au declarat că unul din cei doi copii spitalizaţi, cu o vârstă de 2 ani, respiră asistat, fiind menţinut în comă artificială.

Potrivit producătorului hamburgherilor, compa­nia franceză SEB, carnea de vită folosită a provenit din fermele din Franţa, Ger­mania şi Olanda, iar hamburgherii au fost examinaţi înainte de a fi livraţi distribuitorilor în supermarketuri. Ordinul de retra­ge­re de pe piaţă a implicat aproximativ 10 tone de carne, a declarat Guy Lamorlette, director executiv al SEB.
Lild a anunţat că a retras toţi hamburgherii de pe rafturi. Potrivit oficialilor francezi din sectorul sănătăţii, în Franţa sunt descoperite cazuri de E.coli în mod regulat. Frederic Vincent, purtător de cuvânt al Uniunii Europene, a declarat că s-au înregistrat 3.500 de cazuri de E.coli în UE anul trecut, dintre care 93 în Franţa.

Potrivit lui Vincent, comisia aşteaptă informaţii suplimentare, dorind să se evite o repetare a situaţiei în care cazurile letale din Germania au fost puse pe seama castraveţilor provenind din Spania, ceea ce a afectat în mod dramatic veniturile fermierilor spanioli.

Cazurile letale din Germania au fost puse într-un final pe seama germenilor de fasole provenind de la o fermă din nordul ţării. Oficialii germani au anunţat că numărul cazurilor noi de infectare a început să scadă.

Autorităţile germane i-au sfătuit pe consumatori să nu consume germeni pentru că nu s-a determinat încă modul în care s-a produs infectarea cu bacteria E.coli. Potrivit unui comunicat al Lidl, produsul congelat "Steak Haches" al producătorului francez SEB din Saint-Dizier nu a fost niciodată pus în vânzare de reţeaua Lidl din România.