Euro pierde aproape 1% faţă de dolar, după amânarea tranşei către Grecia

Autor: Vlad Popescu 20.06.2011

Euro s-a depreciat luni cu 0,8% faţă de dolar, la 1,4193 dolari/euro, aproape de un minim al ultimei perioade, încrederea investitorilor în moneda unică fiind afectată de amânarea următoarei tranşe din finanţarea externă acordată anul trecut Greciei de UE, transmite Reuters.

Piaţa options şi indicatorii tehnici prevestesc noi scăderi ale euro, cursul fiind deja aproape de minimul ultimelor trei săptămâni, de 1,4073 dolari, atins joi pe platforma de trading EBS.

Căderea euro s-a accentuat în jurul nivelului de 1,4250 dolari/euro, când investitorii au început să vândă pentru a evita noi pierderi.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au amânat luni până în luna iulie decizia finală privind plata următoarei tranşe, de 12 miliarde euro, din împrumutul de urgenţă către Grecia, cerând aprobarea unor noi măsuri de austeritate de către parlamentul de la Atena.

Participanţii la piaţă au arătat că se aşteaptă ca autorităţile europene să acorde următoarea tranşă Greciei, care are nevoie de bani până la jumătatea lunii iulie pentru a nu intra în default (incapacitate de plată).

Premierul elen George Papandreou a remaniat săptămâna trecută guvernul şi merge marţi în parlament pentru a cere un nou vot de încredere.