FMI a programat pentru vineri şedinţa de evaluare a acordului cu România

Autor: Razvan Voican 20.06.2011

Boardul FMI are pe agenda şedinţei de vineri prima evaluare din acordul stand-by încheiat cu România la sfârşitul lunii martie. Autorităţile române şi-au exprimat intenţia de a trata acordul ca pe unul de tip preventiv, adică accesarea sumei de 3,6 mld. euro pusă la dispoziţie de Fond ar urma să aibă loc numai în situaţii excepţionale.

Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a declarat recent că toţi parametrii aferenţi primei evaluări au fost îndepliniţi. Ca atare, Bucureştiul ar putea primi vineri evaluări pozitive de la Washington, un astfel de semnal fiind binevenit în condiţiile în care percepţia de risc privind România tinde să se deterioreze în ultimele zile din cauza prezenţei importante a băncilor greceşti pe piaţa locală.

Pe de altă parte, Guvernul ar putea avea dificultăţi cu a doua evaluare a FMI, când vor fi analizate progresele în calendarul de restructurare şi eficientizare a companiilor de stat.

Misiunea FMI va reveni la Bucureşti în luna august, când urmează să fie discutată şi rectificarea bugetară pe anul în curs.