FMI: Criza datoriilor ar putea copleşi zona euro

Autor: Anca Dumitrescu 20.06.2011

Criza datoriilor suverane din zona euro reprezintă un pericol pentru redresarea economică, iar ţările din regiune trebuie să facă mai mult pentru rezolvarea problemei şi consolidarea fiscală, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de Reuters, informează Mediafax.

"Redresarea continuă, dar criza datoriilor suverane din statele periferice ameninţă să depăşească această perspectivă favorabilă, fiind multe de făcut pentru a asigura o uniune monetară dinamică şi solidă", potrivit unui raport al FMI referitor la cele 17 state care folosesc moneda unică.

În raport se arată că "un nucleu solid de state din zona euro se îndepărtează de periferia care se confruntă cu provocări majore, cu un nivel foarte ridicat al datoriilor, cu grave probleme de competitivitate şi sisteme bancare fragile".

Măsurile strategice ferme din partea autorităţilor naţionale reprezintă o precondiţie, dar acestea trebuie susţinute de coeziunea reală a tuturor statelor din zona euro, consideră FMI, care avertizează că dileme dificile amplifică incertitudinile legate de viitor. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.