Oltchim nu a reuşit să păcălească legea gravitaţiei pe bursă

Autor: Andrei Chirileasa 21.06.2011

Cu cât o acţiune creşte mai mult într-un timp foarte scurt, cu atât este mai probabil să urmeze o scădere mai puternică. Cam aşa ar suna legea gravitaţiei pe bursă, iar acţiunile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) o simt acum din plin.

Titlurile Oltchim au scăzut cu 40% în ultimele patru şedinţe, dintre care în ultimele trei scăderea a fost de aproape 15% (maximul permis pe parcursul unei zile). Scăderile vin după cea mai spectaculoasă serie de creşteri din istoria BVB.

De la începutul lunii mai, acţiunile Oltchim au crescut de circa 5 ori, cotaţia atingând nivelul maxim pe data de 14 iunie, când a închis la 2,048 lei (de zece ori peste preţul de la începutul anului).

Niciun broker nu putea explica interesul generat dintr-o dată de acţiunile unei companii care a raportat pierderi uriaşe în ultimii trei ani, singurul argument oficial fiind achiziţiile derulate de grupul german PCC, principalul acţionar minoritar, care a anunţat că va participa la privatizarea combinatului.

Chiar şi aşa e greu de explicat cum într-o lună şi jumătate s-au tranzacţionat acţiuni Oltchim de aproape 50 mil. lei, cât în 2008, 2009 şi 2010 la un loc.

Ieri, însă, cumpărătorii au dispărut la fel de misterios din piaţă, iar tranzacţiile au coborât la 55.000 de lei, un rulaj obişnuit până la începutul acestui an pentru Oltchim. Pentru cei care au cumpărat la 2 lei acum începe drama.