Pragul la SIF-uri rămâne în picioare

Autor: Roxana Pricop 21.06.2011

SIF Transilvania (SIF3) a anunţat prin­tr-un comunicat oficial că Curtea Constituţională (CC) a respins pe 16 iunie sesizarea de neconstituţionalitate a pragului maxim de deţi­nere la SIF-uri, de 1% din capitalul social, excepţie ridicată într-un proces deschis de SIF Transilvania împotriva Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

SIF Transilvania a contestat Ordonanţa de Urgenţă numărul 41 din 2005, prin care Guvernul a ridicat pragul de deţinere de la 0,1% la 1% din capital, pe care SIF o consideră neconstituţională.

Anticipând decizia Curţii Constitu­ţională, investitorii au vândut din acţiuni, iar titlurile SIF3 au pierdut ieri 3% din valoare, până la un preţ de 0,526 lei/titlu. Deprecierea înregistrată de acţiunile SIF3 vine după ce săptămâna trecută ti­tlurile au pierdut 2,23% din valoare.

Aceasta este a doua oară când pragul la SIF-uri este respins de Curtea Constituţională. Prima dată, în 2009, judecătorii Curţii Constituţionale au validat pragul la SIF-uri de 1% din capital şi au respins excepţia de neconstituţionalitate formulată de firma Comrimet Galaţi, care făcea parte din grupul lui Cătălin Chelu, în cadrul unui proces cu SIF Oltenia.

Pragul de deţinere a împiedicat consolidarea unor acţionari puternici în cadrul SIF-urilor, astfel că structura acţionariatului este foarte fragmentată.