Verestoy a câştigat în 2010 peste 11 mil. lei din tranzacţii pe bursă şi dividende

Autor: Andrei Chirileasa 21.06.2011

Senatorul UDMR Attila Verestoy, parlamentarul cu cele mai mari investiţii pe bursă, a obţinut anul trecut venituri nete de 10,495 mil. lei (2,5 mil. euro) din transferul valorilor mobiliare din portofoliu, potrivit celei mai recente declaraţii de avere publicate pe pagina de internet a Senatului.

Tot anul trecut, Verestoy a câştigat 680.000 de lei (161.000 de euro) din dividendele încasate de la companiile din portofoliu, se mai arată în document.

Profitul obţinut din tranzacţii pe bursă a provenit în cea mai mare parte din vânzarea participaţiilor deţinute la Rompetrol Rafinare (RRC) şi Rompetrol Well Services (PTR) în cadrul ofertelor publice de preluare derulate în februarie 2010 de grupul kazah KazMunaiGaz. Potrivit calculelor ZF pe baza declaraţiilor de avere anterioare ale senatorului, el a încasat circa 30,665 mil. lei din vânzarea unor pachete de 355,5 milioane de acţiuni RRC şi 9,22 milioane de acţiuni Rompetrol Well Services, iar profitul obţinut din tranzacţii s-a ridicat la 9,96 mil. lei.

Verestoy a investit cea mai mare parte a banilor încasaţi de pe Rompetrol în titlurile Fondului Proprietatea (FP), unde ajunsese să deţină un pachet de 41,2 milioane de acţiuni la începutul lui noiembrie 2010. El a vândut peste două treimi din acţiunile FP după listarea fondului, cu un profit semnificativ, şi mai deţine în prezent 13 milioane de acţiuni.

De asemenea, Verestoy şi-a consolidat anul trecut participaţia la transportatorul de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN), unde a ajuns să deţină peste 0,7% din companie. Acţiunile sale la Transgaz sunt evaluate în prezent la peste 22 mil. lei. Soţia sa mai deţine circa 0,1% din acţiunile Transgaz, în valoare de 3 mil. lei. Astfel, familia Verestoy va încasa în acest an de la Transgaz dividende nete în valoare de 2,3 mil. lei.

Contactat de ZF, senatorul nu a dorit să ofere prea multe comentarii privind investiţiile sale pe bursă. El a spus însă că analizează oportunitatea unei investiţii în acţiuni Petrom, dacă statul va derula oferta de vânzare a unui pachet de 9,84% în luna iulie.

Attila Verestoy este cu siguranţă cel mai experimentat politician-investitor pe bursă, el deţinând şi pachetul majoritar de acţiuni al firmei de brokeraj Eastern Securities.

El nu este însă singurul parlamentar care deţine acţiuni la companii listate. Senatorul PNL Marius Nicoară deţine circa 3,75 milioane de acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV), evaluate în prezent pe bursă la 4,5 mil. lei.

Şi senatorul PDL Vasile Blaga deţine un pachet de 110.650 de acţiuni TLV, în valoare de 133.000 de euro. Deputatul PDL Ioan Oltean avea anul trecut acţiuni la producătorul de profile din PVC Teraplast Bistriţa, iar fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, în prezent deputat PNL, are acţiuni la BRD.