Prelungirea crizei din Grecia trimite leul în corzi: euro sare cu 1%, francul atinge un nou vârf istoric

Autor: Liviu Chiru 21.06.2011

Leul a înregistrat ieri încă o depreciere abruptă pe piaţa valutară interbancară, cotaţiile urcând cu încă 1%, până aproape de 4,28 lei pentru un euro, cel mai înalt nivel atins din ianuarie, pe fondul tensiunilor provocate de prelungirea situaţiei dramatice din Grecia (vezi pagina 10). Indirect a fost influenţat şi cursul francului elveţian, care a ajuns la un nou maxim istoric, de aproape 3,54 lei.



Investitorii străinii taxează leul chiar mai dur decât celelalte monede din regiune din cauza conexiunii directe a economiei româneşti cu situaţia din Grecia prin intermediul băncilor cu capital elen prezente pe piaţă, care controlează circa 17% din activele bancare.

Deteriorarea percepţiei investitorilor străini asupra pieţelor din regiune s-a reflectat şi în creşterea primei de risc cerute pentru asigurarea obligaţiunilor româ­neşti: cotaţiile CDS (credit default swaps) au urcat ieri la 260 de puncte de bază de la 252 de puncte de bază la sfârşitul săptămânii trecute. Aceasta înseamnă că un investitor trebuie să plătească o primă de 26.000 de euro pentru a asigura împotriva riscului de neplată obligaţiuni româneşti de un milion de euro. Până la jumătatea lunii cotaţiile CDS au staţionat în apropierea nivelului de 230 de puncte de bază, unde se aşezaseră încă din aprilie.

Pe piaţa valutară interbancară, cotaţiile au înregistrat din nou fluctuaţii considerabile, după ce vinerea trecută leul reuşise să se stabilizeze, recuperând chiar o parte din terenul pierdut.

Euro a început ziua la 4,2335 lei, însă a urcat rapid până la 4,25 lei, pe fondul unor tranzacţii de volum redus. Ulterior volumele tranzacţionate au devenit mai mari, dar cotaţiile au continuat să urce, atingând un maxim de 4,2750/4,2770 lei pentru un euro. Din nou mişcările au fost dictate de marile bănci străine. Nume importante precum Barclays sau Citi au apărut de dimineaţă pe partea de cumpărare de valută.

"A fost şi multă speculaţie din partea jucătorilor locali. Străinii au apărut destul de des pe vânzare, după ce cotaţiile au ajuns la 4,27 lei pentru un euro, considerând că este un nivel bun pentru a redeschide poziţii pe leu", comentează un dea­ler. Astfel, în a doua parte a zilei piaţa s-a echilibrat, iar leul a recuperat o parte din terenul pierdut. Euro a închis ziua sub pragul de 4,26 lei.

Unii dealeri suspectează şi o intervenţie discretă a BNR, deşi părerile sunt împărţite. "Pe măsură ce tendinţa de depreciere a leului continuă, probabilitatea unor intervenţii pe piaţa valutară (din partea BNR - n. red.) creşte. După ce euro a trecut de 4,25 lei, unii jucători se aşteaptă ca asemenea intervenţii să aibă loc în apropierea pragului de 4,3 lei pentru un euro, ceea ce ar trebui să ducă la o încetinire a creşterii cotaţiilor în apropierea acestui palier", spune Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank.

Mişcări similare au înregistrat şi celelalte valute din regiune. Zlotul polonez şi forintul maghiar au pierdut teren în prima parte a zilei, însă creşterea cotaţiilor a atras interesul investitorilor străini - inclusiv al fondurilor de hedging - pentru a deschide poziţii noi în regiune.

Dealerii spun că pieţele reacţionează acum emoţional la orice ştire privind situaţia din Grecia, iar o informaţie pe surse ori un comentariu al unui oficial privind găsirea unei soluţii are un impact mai mare decât o analiză tehnică.

Investitorii au fost dezamăgiţi ieri de rezultatul reuniunii de la sfârşitul de săptămână a miniştrilor de finanţe din zona euro, care au decis să mai amâne eliberarea celei de-a cincea tranşe, de 12 mld. euro, din împrumutul acordat anul trecut Greciei, dar şi să amâne o decizie privind un nou pachet de salvare, investitorii străini au trecut la un nou val de vânzări de active în regiune. Politicienii europeni aşteaptă ca la Atena Parlamentul să aprobe un nou set de măsuri de reducere a cheltuielilor şi privatizări de companii de stat, menite să aducă sub control deficitul bugetar.

Rezultatul a dus la o nouă depreciere a euro faţă de francul elveţian - văzut ca o monedă de refugiu în vremuri tulburi. Pe pieţele internaţionale euro a coborât din nou spre pragul de 1,2 franci, aproape de minimul istoric atins la sfârşitul săptămânii trecute. Cum BNR calculează indirect cursul leului faţă de francul elveţian, în funcţie de cotaţiile euro/franc de pe pieţele externe, respectiv de cotaţiile leu/euro de la Bucureşti, impactul a fost multiplicat. Francul elveţian a sărit cu 0,8% la cursul BNR, atingând un nou vârf istoric, de 3,5396 lei.