Grecia trimite leul în colţ, iar cursul leului sare cu 1%

Autor: Alexandru Matei 21.06.2011

Decizia miniştrilor europeni de finanţe de a amâna eliberarea unei tranşe de 12 mld. euro Greciei a generat valuri pe burse şi pe pieţele financiare.

Şi leul a avut o zi agitată, fiind cotat ieri la un curs de 4,2635 lei/euro, maximul ultimelor patru luni şi jumătate. Francul elveţian a atins un nou maxim istoric de 3,5396 lei. Bursele europene au scăzut puternic la începutul şedinţei de tranzacţionare de ieri, pentru ca ulterior să recupereze mare parte din pierderi, indicele FTSE al Bursei de la Londra pierzând 0,40% din valoare spre finalul zilei.

Deşi la finalul săptămânii trecute anunţau că Grecia nu va avea probleme în a primi în iulie 12 miliarde de euro, miniştrii de finanţe din zona euro au decis ca banii să vină doar după ce executivul de la Atena va adopta măsurile de austeritate suplimentare cerute de UE şi FMI.

Impactul negativ al acestei decizii a fost estompat însă de determinarea politicienilor de a acorda un al doilea ajutor financiar Greciei, ce se va ridica la circa 110 mld. euro, la fel ca şi cel primit anul trecut, dar care va implica şi deţinătorii de obligaţiuni din mediul privat.

Leul a fost cea mai afectată monedă din Europa de Est din cauză că grecii au o prezenţă importantă în sectorul bancar românesc, unde deţin aproximativ 17% din active.