Omul care l-a făcut milionar pe Ion Ţiriac din asigurări ar putea deveni supraveghetorul pieţei

Autori: Ciprian Botea , Sorin Pâslaru 21.06.2011

PD-L îl susţine pe Cristian Constantinescu, unul dintre cei mai experimentaţi oameni din industria asigurărilor, pentru poziţia de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.



Parlamentul are programată astăzi la ora 16:00 o şedinţă în care urmează să fie audiată viitoarea conducere a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), instituţia care reglementează o piaţă de circa 2 miliarde de euro.

Partidul de guvernământ, PD-L, a anunţat ieri că îl susţine pe Cristian Constantinescu, omul care a dezvoltat de la zero până la stadiul de cea mai mare companie de pe piaţa locală firma Allianz-Ţiriac, pentru poziţia de preşedinte al CSA. Constantinescu deţine aproape 3% din Allianz-Ţiriac, aflată în acest moment pe locul doi pe piaţa asigurărilor (după Astra), cu 250 milioane de euro prime brute subscrise. În joc sunt patru poziţii, una de preşedinte, două de vicepreşedinţi şi una de membru în consiliul CSA. La sfârşitul acestei luni expiră mandatul actualului preşedinte, Angela Toncescu, mandatele celor doi vicepreşedinţi - Constantin Buzoianu şi Tudor Baltă -, precum şi mandatul de membru în consiliu al lui Corneliu Moldoveanu.

Consiliul CSA mai are trei membri ale căror mandate rămân în vigoare - Albin Biro (expiră în 2012), Dan Constantinescu (2015) şi Daniela Popa (2015). Candidaţii pentru poziţiile de membri în consiliul CSA vor fi audiaţi de comisiile reunite de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor, viitoarea componenţă a conducerii urmând să fie votată în plenul Parlamentului.

Angela Toncescu, 58 de ani, a fost propusă în 2006 pentru funcţia de preşedinte al CSA de către PNL. Ea ocupase anterior funcţia de director general al RAI Asigurări şi a fost preşedinte al consiliului de administraţie al Asirom.

Toncescu ar fi urmat să fie susţinută pentru un nou mandat de preşedinte de PDL şi UDMR, dar democrat-liberalii au decis în şedinţa de ieri a Biroului Permanent Naţional să-l propună pentru această funcţie pe Cristian Constantinescu, actualul preşedinte al UNSAR (asociaţia profesională a asigurătorilor) şi fostul director general al Allianz-Ţiriac.

Constantinescu a făcut Allianz-Ţiriac cu 3 mil. dolari de la Ion Ţiriac în 1994

Constantinescu, 61 de ani, este cel care a pus bazele Allianz-Ţiriac în 1994 cu 3 milioane de dolari de la Ion Ţiriac, când a înfiinţat societatea de asigurări Ion Ţiriac, a cărei denumire a fost schimbată după preluarea unei participaţii de 51% de către grupul german Allianz în anul 2000 contra a 12 milioane de dolari.

El a plecat de la conducerea companiei în luna mai a anului trecut. Anterior a lucrat în reasigurări la Astra şi fosta Administraţie a Asigurărilor de Stat - ADAS, fiind unul dintre cei mai respectaţi oameni din industria asigurărilor.

Decizia PDL privind susţinerea lui Constantinescu urmează să fie discutată în coaliţia de guvernare.

Contactat de ZF înainte de anunţul făcut de PDL, fostul şef al Allianz-Ţiriac a confirmat că există discuţii pe marginea acestui subiect. "Lucrurile sunt puţin mai complicate. Au fost discuţii, dar nu este nimic sigur. Până acum nu am fost convocat la audieri", a declarat ieri Constantinescu.

Printre numele vehiculate pentru viitoarea con­ducere a CSA a fost şi cel al Violetei Ciurel, care a preluat anul trecut conducerea subsidiarei locale a grupului francez AXA şi care a precizat însă că nu candidează pentru această funcţie, şi Mihai Tecău, actualul director general al BCR Asigurări, care până în 2006 a fost secretarul general al Comisiei.

Cel mai puternic contracandidat pentru Constan­tinescu, având susţinere inclusiv în PDL, a fost Constantin Toma, directorul general al Omniasig. Constantin Toma, mai tânăr cu 11 ani decât Cristian Constantinescu, este unul din cei mai puternici executivi din industria asigurărilor din România. De asemenea, sursele consultate de Ziarul Financiar o situau într-o poziţie cu şanse până ieri, înainte de anunţarea în conferinţă de presă de după şedinţa PDL a susţinerii candidaturii lui Cristian Constantinescu, şi pe actuala preşedintă a Comisiei, Angela Toncescu.

Totodată, luna aceasta expiră şi mandatele celor doi vicepreşedinţi - Constantin Buzoianu şi Tudor Baltă -, susţinuţi în 2006 de PD (actualul PDL) şi respectiv PSD. Buzoianu, 62 de ani, a fost ofiţer de poliţie economică, inspector-şef la IPJ Constanţa şi director general la Direcţia Generală de Paşapoarte, Poliţie de Frontieră şi Străini. Începând din 2005, el a fost timp de peste un an consilier al directorului general al Omniasig Constantin Toma.

Contactat de ZF, Buzoianu nu a dorit să comenteze dacă a fost propus pentru un nou mandat de vicepreşedinte, dar după toate probabilităţile mandatul său nu va fi prelungit. Dan Constantinescu (susţinut de PNL), al cărui mandat a fost prelungit până în 2015, va fi avansat în funcţia de vicepreşedinte al Comisiei.

Al doilea vicepreşedinte al CSA, Tudor Baltă, este membru al consiliului Comisiei începând cu 2004, el fiind între 1990 şi 1992 primar al municipiului Constanţa. Baltă este membru al PSD din 1994 şi va fi susţinut în continuare de partid pentru această funcţie, potrivit unor surse din piaţă. Baltă a spus ieri pentru Ziarul Financiar că nu a primit convocarea la comisie, dar nu ştia de alţi contracandidaţi. Sorin Bota, membru al Comisiei de Buget Finanţe din Senat, a spus ieri că urma să fie discutată prelungirea mandatului lui Baltă în Biroul Permanent care avea loc chiar ieri după amiază.

Corneliu Moldoveanu, al cărui mandat de membru în consiliul CSA expiră tot la sfârşitul lunii iunie, a fost susţinut în 2006 de PRM, partid care nu a mai intrat în Parlament după alegerile de la sfârşitul lui 2009, astfel că această poziţie va reveni unui alt partid.

PDL l-a desemnat pentru funcţia de membru în consiliul CSA pe Cristian Ilie, directorul general al Direcţiei Afaceri Europene din cadrul Ministerului Economiei. Ilie, 47 de ani, este absolvent al Universităţii Tehnice de Construcţii, a fost deputat PDL până în 2008.

"A fost o discuţie în şedinţa Biroului Permanent Naţional şi am fost propus pentru această poziţie. Ulterior vor fi discuţii în coaliţie şi cu premierul pe marginea acestui subiect", a confirmat ieri pentru ZF Cristian Ilie.

Şi UNPR, care susţine actualul guvern, şi-a desemnat propriul candidat pentru funcţia de membru al consiliului CSA în persoana deputatului Doru Frunzulică, fost membru în consiliul CSSPP - arbitrul pieţei pensiilor private, conform lui Marin Bobeş, deputat UNPR, contactat ieri de ZF.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor este instituţia care elaborează normele privind piaţa asigurărilor, autorizează societăţile de asigurare şi aprobă persoanele din conducerea companiilor de asigurare şi supraveghează situaţia financiară a societăţilor. Comisia reglementează inclusiv activitatea din piaţa de brokeraj în asigurări. Primul preşedinte al Comisiei a fost Nicolae Crişan, unul dintre veteranii pieţei asigurărilor, care a reorganizat activitatea unui departament din cadrul Ministerului Finanţelor, Oficiul de Supraveghere a Asigurărilor, şi l-a transformat în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor prin pro­movarea unor legi după care se conduce piaţa şi în prezent.

Cristian Constantinescu s-a pronunţat de-a lungul timpului în defavoarea proiectului de asigurări obligatorii de locuinţe, susţinând că este nesustenabil ca şi cotaţie de primă, adică veniturile din prime (20 de euro la o asigurare de 20.000 de euro) nu ar acoperi eventualele obligaţii în cazul unui cutremur major.

De altfel, nici Allianz-Ţiriac, firma unde Cristian Constantinescu a fost preşedinte şi nici Omniasig, condusă de Constantin Toma, nu sunt membre ale PAID - Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, compania creată de 13 companii de asigurare pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor. Constantinescu mai este cunoscut pentru declaraţiile sale dure la adresa Comisiei de Supraveghere pe tema insuficienţei capitalizării companiilor de asigurări şi a acceptării practicării de către companii a unor prime care nu ar acoperi real costul asigurărilor prin menţinerea rezervelor la un nivel insuficient.

Candidaţii vor fi chestionaţi astăzi de Comisiile de Buget-Finanţe din Parlament

Unul dintre top managerii de companii din industria asigurărilor consultaţi ieri de Ziarul Financiar a afirmat că propunerea PDL pentru preşedinţia Comisiei de Supraveghere a pieţei de profil este de bun augur pentru profesionalizarea pieţei.

"Este o alegere bună. Are experienţă în asigurări, este un om din piaţa asigurărilor. Chiar dacă a avut anumite declaraţii până acum, probabil că în noua funcţie, unde are în primul rând misiunea de a supraveghea piaţa, va fi mai nuanţat. Rentabilizarea companiilor de asigurări şi capitalizarea acestora, la care s-a referit în dese rânduri, vor fi teme esenţiale pentru perioada următoare", a spus managerul general al uneia dintre primele companii de pe piaţă.

Cristian Constantinescu ar putea fi nevoit să-şi vândă acţiunile la Allianz-Ţiriac dacă va fi numit astăzi ca preşedinte al CSA. Acţiunile sale pot fi cotate la circa 7-8 milioane de euro, dacă firma este evaluată la circa 100% din valoarea primelor brute subscrise. În anii de boom, firmele de asigurări s-au vândut şi la 200% din valoarea anuală a primelor brute subscrise.

Vicepreşedintele Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor Adrian Henorel Niţu, doctor în economie şi fost membru al CA al SIF 1, a spus ieri că va chestiona candidaţii la calitatea de membru CSA cu privire la asigurările obligatorii de locuinţă, casco şi relaţia cu organismele europene.

"Abia am aflat pe cine o să susţinem ca grup parlamentar. O să vedem CV-urile şi o să vedem dacă votăm sau nu. Decizia a fost luată recent, după ce am atras atenţia chiar premierului Emil Boc că expiră termenul de numire", a spus Niţu.

Companiile de asigurări au încasat anul trecut prime în valoare de circa 8,4 miliarde lei (2 mld. euro), adică 1,7% din Produsul Intern Brut (PIB).