Soarta Greciei se decide astăzi! Austeritate sau ameninţarea falimentului

Autor: Bogdan Cojocaru 21.06.2011

Parlamentul elen decide în această noapte dacă acordă sau nu vot de încredere premierului George Papandreou, hotărârea putând determina dacă Grecia devine primul stat din zona euro care intră în incapacitate de plată, scrie Bloomberg.

Votul ar pune capăt unei săptămâni agitate pentru Papandreou, care a rezistat unei revolte în parlament din partea unor membri ai propriului partid, Pasok - de orientare socialistă. Revolta a urmat unei respingeri de către opoziţie a apelului premierului pentru un guvern de unitate naţională.

Pe Papandreou pun presiune şi liderii europeni, care cer premieruluii să-şi asigure sprijinul mai multor partide pentru o nouă serie de măsuri de austeritate de care este condiţionată acordarea unor ajutoare financiare externe. Grecia are nevoie de aceşti bani pentru a evita un default care ar putea surveni chiar luna viitoare.

Miniştrii de finanţe din zona euro au amânat ieri luarea unei decizii finale privind acordarea unei tranşe de 12 miliarde euro din pachetul de 110 miliarde euro stabilit anul trecut pentru Grecia de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, cerând ca mai întâi politicienii greci să adopte noi măsuri de austeritate.

"Pasok ştie că trebuie să strângă rândurile. Situaţia este volatilă. Un vot negativ din partea parlamentului grec ar putea declanşa o criză serioasă în Europa", a afirmat Holger Schmieding, economist şef la Joh. Berenberg Gossler.

FMI, care contribuie cu o treime la programele de salvare stabilite pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia, a avertizat liderii europeni că un eşec în a lua o decizie decisivă referitoare la criza datoriilor riscă să producă "contaminări mari la nivel global".

În acest context, Papandreou încearcă să convingă grecii să accepte un pachet de 78 miliarde euro de vânzări de active de stat şi tăieri bugetare, care include şi "un impozit de criză" pe salarii.

Premierul controlează 155 din cele 300 de locuri din parlament, după ce un membru de bază al Pasok a părăsit pe 14 iunie partidul şi s-a declarat independent în semn de protest la adresa politicilor economice ale guvernului. Două zile mai târziu, doi parlamentari socialişti au demisionat din funcţii, ceea ce a determinat partidul lui Papandreou să convoace o întâlnire de urgenţă şi a provocat îngrijorări în rândul investitorilor că premierul pierde din puteren iar şansele de default cresc.

În efortul de a câştiga sprijin politic, Papandreou l-a înlocuit, pe 17 iunie, pe George Papaconstantinou cu Evangelos Venizelos în funcţia de ministru de finanţe. Venizelos a fost ministrul apărării şi, într-o altă remamiere a cabinetului, un rival pentru Papandreou la conducerea partidului.

Papandreou speră ca în două zile după câştigarea votului de încredere să se întâlnească cu liderii UE pentru a discuta un nou pachet de finanţare prin care Grecia se va proteja de costurile mari de finanţare de pe pieţe pentru trei ani. Dacă supravieţuieşte votului din această noapte, premierul va cere aprobare în parlament pentru planul lui economic pe cinci ani.