Topul fondurilor mutuale cu cele mai mari intrari nete din 2011

Autor: Roxana Pricop 21.06.2011

Un leu puternic şi acţiuni cu randamente de până la trei cifre în primele cinci luni din an au împlinit visele multor investitori, mai puţin însă pe cele ale investitorilor din fondurile mutuale care au fost luaţi prin surprindere de aprecierile cotaţiilor, dar şi de întărirea monedei naţionale. Consultanţii spun că frica de risc şi veniturile mici îi ţin pe investitorii în fonduri departe de oportunităţile din piaţă.



În primele cinci luni din an, fondurile monetare în euro au fost cele mai atractive din rândul fondurilor mutuale, atrăgând de la investitori intrări nete totale de 347 mil. lei. Din fondurile de acţiuni, investitorii au retras 3 milioane de lei.

Intrările consistente de bani raportate de fondurile monetare au avut loc în contextul în care în primele cinci luni din an moneda naţională s-a apreciat faţă de moneda europeană, iar pe bursă, o serie de acţiuni au supraperformat înregistrând creşteri puternice, în timp ce dobânzile oferite de bănci la depozite au continuat să scadă.

Companii mari de pe Bursă precum Petrom, BRD, cele cinci SIF-uri au înregistrat aprecieri de peste 10% în primele cinci luni, în timp ce altele, mai puţin lichide, au câştigat şi 390% cum este cazul combinatului Oltchim în contextul unor tranzacţii încheiate de fonduri de investiţii.

Distribuţia intrărilor nete pe categorii de fonduri arată că investitorilor le este în continuare frică să rişte şi preferă să îşi conserve capitalul, chiar dacă pierd oportunităţi pe termen scurt apărute fie pe piaţa de acţiuni, fie pe cea a instrumentelor cu venit fix.