Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Constanta Catalina Apostoiu , Vlad Popescu - Mediafax , Alexandru Matei 22.06.2011

Garanti Bank din Turcia şi partenerul său BBVA, al doilea mare creditor al Spaniei, intenţionează să pătrundă pe noi pieţe cum ar fi Orientul Mijlociu şi nu să achiziţioneze o bancă din Europa, în pofida preţurilor reduse, potrivit publicaţiei turce Hurriyet.

Producătorul auto sud-coreean Hyundai Motor a anunţat că nu este interesat să achiziţioneze divizia europeană Opel a GM, adăugând că intenţionează să-şi majoreze vânzările de automobile pe piaţa europeană cu aproape 40% până în 2013, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Foster's Group, cel mai mare producător de bere al Australiei, a respins o ofertă de preluare formulată de gigantul mondial din sectorul berii SABMiller, considerând valoarea acesteia prea scăzută, potrivit BBC News. SABMiller a oferit 9,5 mld. dolari australieni (10 mld. dolari) pentru Foster's.

Fostul CEO al BP Tony Hayward şi finanţistul Nat Rothschild au atras 1,35 mld. lire sterline (1,53 mld. euro) pentru noul lor fond de investiţii în industria petrolieră, Vallares, relatează BBC News. Fondul vizează achiziţii de active de 3-8 mld. lire sterline din domeniul petrolului şi gazelor în următorii doi ani.

Guvernul suedez va vinde o parte din participaţia pe care o deţine în cadrul Nordea, cea mai mare bancă a ţării în funcţie de capitalizare, scrie The Wall Street Journal. Statul deţine 13,4% din bancă, pachetul de acţiuni valorând 5,6 mld. dolari.

Băncile austriece sunt într-o situaţie mai bună pentru a rezista la noile şocuri de pe piaţa financiară decât erau în urmă cu un an, a anunţat banca centrală a Austriei, minimalizând un eventual impact al intrării Greciei în incapacitate de plată, transmite agenţia de presă Thomson Reuters.

Proiectul gazoductului Nabucco, ameninţat de iniţiativele rivale şi de problemele persistente cu asigurarea resurselor de gaze necesare, ar putea fi revigorat de viitorul incert al energiei nucleare după ce Germania a anunţat că va renunţa treptat în următorii ani la acest tip de generare.

Încrederea investitorilor în Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, a scăzut în iunie la minimul a doi ani şi jumătate, întrucât criza datoriilor din zona euro a înrăutăţit perspectivele economice, transmite Bloomberg.